دیابت خود را با مصرف "شیر شتر" کنترل و درمان کنید! + خواص درمانی

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ در سال‌های اخیر با افزایش مطالعات جهانی در حوزه تاثیرات “شیر شتر” از اهمیت بالای این اکسیر مناطق بیابانی رونمایی شده است و ماهانه وبینارهای با محوریت شیر شتر و اثربخشی آن بر بیماریهای گوناگون برگزار می‌شود؛ این در حالی است که کشور ایران به‌عنوان یکی از با سابقه‌ترین کشورهای جهان در پرورش شتر از قافله سلامت شیر شتر باز مانده است.

در همین رابطه، طاهره محمدآبادی؛ دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در گفت‌و‌گو با خبرنگار بهداشت و درمان تسنیم ضمن بر شمردن تاثیر شیر شتر بر بهبود بیماری‌های دیابت، هپاتیت، سرطان و اوتیسم از شرایط جغرافیایی مناسب ایران برای پرورش شتر می‌گوید.

مشروح این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

تسنیم: به‌عنوان سؤال نخست، توضیح مختصری درباره تفاوت شیر شتر با شیر گاو بدهید.

اخیراً مصرف محصولات لبنی شتر به دلیل آگاهی از خواص منحصر به‌فرد شیر شتر بر سلامتی، افزایش پیدا کرده است؛ پروتئین مؤلفه اصلی است که به شیر شتر ویژگی‌های خاصی میبخشد و بر ارزش تغذیه‌ای آن تأثیر میگذارد. شیر شتر با داشتن خواص ویژه قابلیت دارد تا بخشی از نیاز بدن به آهن، روی، منگنز، پروتئین، کلسیم و ویتامین‌ها را تامین کند؛ بیمارانی که توانایی تحمل لاکتوز موجود در شیر گاو را ندارند، به دلیل قابلیت هضم بهتر لاکتوز شیر شتر، امکان جایگزینی این شیر برای مصرف را دارند.

تسنیم: برخی کارشناسان معتقدند که شیر شتر شباهتهایی هم با شیر مادر داد، ایا این ادعا درست است؟

باید گفت که میزان ایمونوگلوبولین‌ها” در شیر شتر  بالاترین مقدار بوده و همراه با دیگر پروتئین‌های حفاظتی، سیستم ایمنی را ارتقا می‌دهد؛ میزان ویتامین C شیر شتر حدوداً چند برابر بالاتر از شیر دیگر پستانداران است، شیر شتر به دلیل نداشتن پروتئین‌های آلرژی‌زا، شباهت زیادی به شیر مادر دارد و در صورت مصرف به‌صورت شیرخشک امکان تامین مواد مغذی مورد نیاز نوزادان را دارد و از کم‌خونی ناشی از آهن جلوگیری کند؛ از موارد مهم مزیت‌های شیر شتر تاثیر بسزای این محصول در کنترل و بهبود برخی بیماری‌ها است.

تسنیم: شیر شتر برای چه بیماریهایی مفید است و موجبات بهبود آن ها را فراهم می‌کند؟

تاثیر شیر شتر در بهبود بعضی بیماری‌ها به‌صورت علمی و عملی اثبات شده است؛ شیر شتر کاربردهای متعدد و مفیدی در بهبود اختلالات دیابت قندی، معده و روده، آلرژی غذایی، سرطان، اوتیسم، بهبود التهاب، سل و ​​هپاتیت ویروسی دارد؛ در کشور هندوستان برای پایدار نگه داشتن حال بیماران اوتیسم از شیر شتر استفاده می‌شود؛ اهمیت این شیر برای بیماران اوتیسم به‌قدری بوده که موسساتی در شرایط قرنطینه کرونا از طرق مختلف، شیر را به دست کودکان اوتیسم می‌رسانند.

تسنیم: تاثیر شیر شتر بر دیابت به‌چه صورت است؟

شیر شتر با داشتن پروتئین‌های شبه انسولین در پروتئین‌های خود از اهمیت ویژه‌ای برای بیماران دیابتی برخوردار است؛ بر اساس تحقیقات، مصرف مرتب شیر شتر برای بیماران دیابتی نیاز به تزریق انسولین را به میزان حدودا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد.

از دیگر فواید شیر شتر ــ خصوصا  محصولات تخمیری شیر شتر ــ در بهبود بیماری‌ها نیز می‌توان به کنترل فشار خون، جلوگیری از گرفتگی عروق، کاهش چربی خون و بهبود سلامت پوست اشاره کرد؛ شیر شتر در کنترل دیابت بارداری نیز موثر است بنابراین، شیر شتر نه تنها غذا نیست بلکه به عنوان درمانی مکمل برای بیماری‌ها و همچنین در افراد سالم نیز به‌کار می‌رود.

تسنیم: کمی بیشتر درباره چگونگی تاثیر شیر شتر بر کنترل و درمان دیابت توضیح دهید.

شیر شتر دارای پروتئین‌های شبه انسولین است که احتمالاً توسط ذرات ریز چربی موجود در شیر شتر حفاظت شده‌اند؛ این پوشش موجب می‌شود تا پروتئین‌های موجود در شیر با کمترین آسیب ممکن به معده برسد و بازدهی جذب انسولین آن برای مصرف بدن افزایش یابد البته دیگر ترکیبات منحصر به فرد موجود در شیر شتر نیز منجر به بهبود ترشح انسولین و عملکرد آن در بدن می‌شود.

تسنیم: در جهان تا چه اندازه برای مدیریت بیماری دیابت از شیر شتر استفاده میکنند؟

در کشورهای پروش‌دهنده شتر به‌صورت سنتی شیر شتر را به عنوان یک مکمل ضددیابتی طبیعی می‌شناسند و تا جایی که بنده اطلاع دارم در حال حاضر یک مرکز در هند به‌صورت تخصصی برای درمان کمکی دیابت و عوارض آن توسط متحصصان به تجویز شیر شتر می‌پردازد.

در کشورهای اروپایی نیز استفاده از شیر شتر جهت بهبود دیابت در حال افزایش است. باتوجه به شرایط گرانی دارو و محدودیت دسترسی به چنین داروهایی، شیر شتر در صورت تامین می‌تواند مکمل کمکی برای بیماران دیابتی باشد و باعث کاهش ۳۰ درصدی مصرف انسولین روزانه شود.

تسنیم: میزان و نحوه مصرف شیر شتر برای بیماران دیابتی باید به چه صورت باشد؟

در یک لیتر شیر شتر به طور متوسط حدود ۵۲ واحد انسولین وجود دارد و به بیماران دیابتی توصیه می‌شود تا روزانه نیم لیتر مصرف شیر شتر در دو نوبت داشته باشند؛ بر اساس تحقیقات، طول دوره استفاده از شیر شتر از ۲ هفته تا ۲ سال متغیر است.

در یکی از دوره‌های مطالعاتی بر روی تاثیر شیر شتر، بعد از دو سال قند خون تحت کنترل قرار گرفته است که مسئله مهم، کاهش حدود ۳۰ درصدی مصرف انسولین در بیماران دیابتی است البته نوع شیر مورد استفاده اثرات متفاوتی بر بیماران مختلف دارد و تاکید می‌شود حتماً نکات مهم در مورد نحوه حرارت دادن آن رعایت شود تا ترکیبات موثر آن از بین نرود.

تسنیم: آیا نحوه خوراک‌دهی به شتر در موارد درمانی شیر هم  تاثیری دارد؟

اساساً نحوه خوراک‌دهی در خواص دارویی شیر شتر تاثیر دارد اما به‌طور کلی باعث از بین رفتن این خواص نمی‌شود؛ آزمایش‌ها حاکی از آن است که خوراک‌دهی شتر در مزرعه با جیره‌های پرانرژی منجر به افزایش میزان انسولین در شیر شتر می‌شود و در صورت چرا در مرتع، میزان پروتئین انسولین کاهش می‌یابد البته مرحله شیردهی و دمای استفاده شده در فراوری شیر و روش نگهداری آن نیز بر میزان انسولین موثر خواهد بود؛ گیاهان مرتعی به طور کلی دارای ترکیبات موثر خاصی هستند و در صورت چرانیدن به طور طبیعی، بهبود کیفیت شیر تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

تسنیم: در مصرف شیر شتر باید چه موارد بهداشتی را رعایت کرد؟

برای حفظ خواص شیر شتر توصیه می‌شود در صورت اطمینان از موارد بهداشتی، شیر به‌صورت خام و تازه مصرف شود اما با توجه به عدم اطمینان از شرایط بهداشتی، بهتر است حرارت داده شود اما توجه به دمای مناسب و زمان در طی حرارت اهمیت دارد.

دمای بالاتر از ۷۵ تا ۸۰ درجه سانتی گراد منجر به نابودی پروتئین‌ها و ترکیبات خاص آن می‌شود؛ یکی از راه‌های مصرف شیر شتر، استفاده از پودر شیر شتر است؛ پودر شیر شتر در صورت قرار گرفتن در معرض حرارت غیرمستقیم خواص خود را حفظ کرده و امکان توزیع و حمل آن نیز بسیار راحت‌تر است؛ مقداری از پودر شیر شتر تولید شده در ایران به کشورهای دیگر صادر می‌شود.

تسنیم: با توجه به مزیتهایی که از شیر شتر بر شمردید به نظر شما ایران چه مزیتهایی در پرورش شتر دارد؟

اهمیت و تاثیرگذاری شیر شتر در سلامت افراد به نحوی است که در صورت آشنایی اقشار مختلف و مصرف آن در کشور، امکان گسترش و تولید میزان بالاتری از این محصول وجود دارد؛ در صورت شکلگیری بازار این ترکیب منحصر به‌فرد طبیعی و به دلیل انطباق اقلیم گرم و خشک ایران و شرایط پرورش شتر، امکان افزایش تعداد نفرات شتر در کشور وجود دارد؛ در حال حاضر در ایران حدوداً ۱۸۰ هزار نفر شتر وجود دارد که امکان افزایش آن تا  حدود ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار نفر شتر در مراتع طبیعی وجود دارد.

انتهای پیام/

error: Content is protected !!