دکتر سید محمدحسین موسوی جزایری، متخصص تغذیه و عضو انجمن تغذیه آمریکا در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا درباره رژیمهای کاهش وزن اصولی اظهار کرد: رسیدن به وزن ایدهآل، تنها باید از طریق پیروی از یک رژیم غذایی متناسب با ویژگیهای فرد و زیرنظر متخصص تغذیه انجام شود.
آیا رژیمهای کاهش وزن آنلاین اصولیاند؟
جزایری با انتقاد نسبت به ارائه رژیمهای کاهش وزن آنلاین در فضای مجازی تصریح کرد: رژیمهای کاهش یا افزایش وزنی که بهصورت آنلاین در فضای مجازی و سایتها ارائه میشوند، بدون مشاوره فردی و تنها با وارد کردن اطلاعاتی همچون وزن و قد، به افراد ارائه میشوند و رژیمهایی کاملا غیراصولی هستند زیرا یک رژیم غذایی اصولی باید با توجه به حجم تودههای چربی بدن، سبک زندگی فرد، سابقه بیماریها و میزان دریافت غذایی فرد از طریق پرسشنامه بسامد خوراک (FFQ) تعیین شود.
وی افزود: وقتی صحبت از کاهش وزن میشود، افراد، تنها به کاهش عددی که ترازو نشان میدهد فکر میکنند در حالیکه منظور از کاهش وزن اصولی، کاهش حجم تودههای چربی است.
حقایقی درباره رژیم غذایی کتوژنیک و شیرهای گیاهی
این متخصص رژیمدرمانی با بیان اینکه چالشهای پیشرو در زمینه مسائل تغذیهای بسیارند، خاطرنشان کرد: یکی از علل ایجاد چالشهای تغذیهای، کمپانیهای بزرگ فروش مواد غذایی در جهان هستند.
وی با ارائه مثالی ادامه داد: بسیاری از این کمپانیها، عصاره گیاهان را به نام “شیرهای گیاهی” به فروش میرسانند تا آن را جایگزین شیر حیوانی کنند؛ در حالیکه استفاده از لفظ “شیر” برای این عصارهها، صرفاً با هدف تجاریسازی آنهاست.
جزایری افزود: همچنین برخی افراد سودجو برای فروش محصولات غذایی تحت عنوان “کتوژنیک” رژیمهای غذایی کتوژنیک را ارائه میدهند؛ این رژیم غذایی، دریافت کربوهیدارت بسیار پایینی دارد و مصرف برخی میوهها و مواد غذایی مفید ممکن است در اینگونه رژیمها ممنوع شود که چنین مسئلهای به سلامت فرد، آسیب وارد و او را دچار کمبود مواد مغذی میکند.
تاثیر فضای مجازی بر پیروی از رژیمهای غذایی غلط
این متخصص تغذیه با بیان اینکه برای تبلیغ تناسب اندام در صفحات مجازی، از مانکنها استفاده میشود، خاطرنشان کرد: مانکنها عموماً دارای اندامهای بسیار لاغر هستند؛ اگرچه داشتن وزن ایدهآل باعث کاهش ریسک بیماریهای مختلف میشود اما بسیاری از این مانکنها، رژیمهای غذایی غیراصولی و وزن خارج از محدوده نرمال دارند.
وی با اشاره به عوارض رژیمهای کاهش وزن سخت و غیراصولی هشدار داد: احساس خستگی، بیحالی و علائم عصبی از جمله عوارض رژیمهای کاهش وزن غیراصولی است؛ به همین دلیل بیماریهای مختلف و حتی خودکشی در مانکنها دیده میشود!
جزایری ادامه داد: فضای مجازی با تبلیغ چنین اندامهایی، از آنها برای جامعه الگوی ذهنی میسازد و همین امر باعث میشود افراد جامعه برای رسیدن به این الگوی ذهنی خود، از رژیمهای سخت و غیراصولی پیروی کنند.
وی با اشاره به اینکه الگو قراردادن مانکنها برای کاهش وزن، باعث کاهش اعتماد به نفس فرد میشود، تصریح کرد: یکی از ویژگیهای رژیم غذایی کاهش وزن اصولی، افزایش کارایی فرد در زندگی روزمره است؛ نه کاهش اعتماد به نفس و افزایش پرخاشگری!
مصرف مولتیویتامین بهتر است یا مواد غذایی طبیعی؟
این متخصص رژیمدرمانی درباره مصرف مکملهای حاوی ویتامین تصریح کرد: مکملهای ویتامینی موجود در دنیا، نهایتاً میتوانند ۳۰ ویتامین و ماده معدنی را در یک کپسول جای دهند، در حالیکه در یک واحد میوه، مانند سیب، ۱۳۰ ماده مغذی کشف شده است.
وی با ارائه مثالی دیگر یادآور شد: میزان جذب کلسیم از قرصهای حاوی کلسیم، کمتر از شیر است؛ به دلیل وجود موادی مانند کازئین و لاکتوز در شیر، جذب کلسیم از شیر، نسبت به مکملها بیشتر است.
انتهای پیام/