ابتلا به آرتریت و افزایش التهاب در مفاصل می تواند تورم انگشتان دست را به همراه داشته باشد. همچنین، مصرف یک وعده غذایی شور می تواند دلیل در پس بروز این شرایط باشد. اما آیا باید دچار هراس شوید؟ احتمالا خیر.
به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از “پریونشن”، انگشتان دست به دلایل مختلفی می توانند متورم شوند که بسیاری از آنها بی ضرر هستند، اما گاهی اوقان پف کردن انگشتان که در اصطلاح پزشکی «داکتیلیت» (تورم سوسیس شکل) نامیده می شود می تواند به شرایط سلامت جدیتر اشاره داشته باشد. در ادامه با برخی دلایل شایع تورم انگشتان بیشتر آشنا می شویم.
گرمای هوا
گرما می تواند موجب انبساط رگ های خونی عبوری از پوست شود که این شرایط برای کاهش دمای بدن رخ می دهد. با گشاد شدن رگ های خونی، مقداری از مایع موجود در آنها می تواند به بافت های نرم اطراف نشت کرده و موجب تورم شود.
این نوع از تورم به طور معمول با استفاده از دست ها و ادامه فعالیت منظم از بین می رود. اما اگر تورم تنها در دست ها و انگشتان دست و نه پاها شکل گرفته و با درد یا ضعف در قدرت پنجه همراه است، ممکن است با چیزی فراتر از گرمای هوا پیوند خورده باشد و بهترین گزینه در این شرایط مراجعه به پزشک است.
نمک بیش از حد
مصرف بیش از حد غذاهای شور می تواند به تورم انگشتان دست منجر شود. بدن به حفظ تعادل بین نمک و آب تمایل دارد و مصرف نمک بیش از حد می تواند به معنای احتباس آب در بدن باشد که تورم را موجب می شود.
به طور معمول، تورم خفیف ناشی از مصرف بیش از حد غذاهای شور به خودی خود طی یک روز از بین می رود، اگرچه با توجه به مقدار نمک اضافه مصرفی می تواند به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. اگر مصرف نمک را کاهش داده و تورم از بین نمی رود، برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید.
استئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید
اگر تنها مفاصل انگشتان بزرگ شده اند، استئوآرتریت (آرتروز) ممکن است دلیل اصلی این شرایط باشد، به ویژه اگر انگشتان هنگام صبح متورم شده اند. این نوع از آرتریت مرتبط با افزایش سن به واسطه فرسایش بافت محافظ در مفاصل شکل می گیرد. استئوآرتریت اغلب، اما نه همیشه، با درد و تورم همراهی می شود.
آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است که به بافت پوششی مفاصل حمله می کند. بر خلاف آرتروز، آرتریت روماتوئید ارتباطی با سن ندارد و می تواند برای هر فردی در هر سنی رخ دهد. تورم در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید اغلب در مچ ها و مفاصل انگشتان رخ می دهد. همچنین، آرتریت روماتوئید می تواند موجب تورم و التهاب بین مفاصل شود.
سندرم تونل کارپ
اگر اعصابی که از ساعد به کف دست منتهی می شوند در قسمت مچ تحت فشار قرار بگیرند، شرایطی به نام «سندرم تونل کارپ» شکل می گیرد. تورم ناشی از این شرایط به طور معمول با درد، سوزش، سوزن سوزن شدن، یا بی حسی در دست ها و انگشت ها همراه است که این علائم به آرامی با گذشت زمان پدیدار می شوند. سندرم تونل کارپ زنان را سه برابر بیشتر از مردان تحت تاثیر قرار می دهد.
انسداد احتمالی در سیستم لنفاوی
«لنفدوم» (Lymphedema) یکی بیماری تورم اندام است که به واسطه تخلیه ناکافی مایع لنف شکل می گیرد. انگشتان دست ها و پاها ممکن است متورم شده و به طور معمول کل دست و پا نیز متورم می شوند. پوست ممکن است سفتتر یا ضخیمتر از حالت عادی به نظر برسد. لنفدوم با انجام عمل جراحی یا پرتودرمانی سرطان پستان پیوند خورده است. در موارد نادر، این بیماری می تواند موجب تورم غیرعادی دستگاه لنفاوی شود.
پرهاکلامپسی
مقداری تورم برای زنان بادرار شرایطی معمول است. اما اگر تورم در دست ها و صورت، به ویژه اگر فشار با انگشت موجب توررفتگی مشهود روی پوست شود، می تواند نشانه ای هشدار دهنده از پرهاکلامپسی باشد. پرهاکلامپسی یک عارضه بارداری است که فشار خون بالا از مشخصه های آن است. در صورت عدم درمان، پرهاکلامپسی می تواند به آسیب دیدن اندام، از جمله کبد و کلیه ها منجر شود. افزون بر تورم از دیگر نشانه های پرهاکلامپسی می توان به تاری دید، وجود پروتئین بالا در ادرار، سردرد، حالت تهوع و استفراغ اشاره کرد. خطر پرهاکلامپسی طی نخستین بارداری یا بارداری در سنین بالای ۴۰ سال بیشتر است. همچنین، در زنانی که دو قلو یا سه قلو باردار هستند و زنان چاق احتمال ابتلا به این شرایط بیشتر است.
بیماری رینود
بیماری رینود شامل باریک شدن رگ های خونی، اغلب به واسطه آب و هوای سرد یا استرس می شود. این شرایط گردش خون را محدود می کند. زمانی که گردش خون به حالت عادی باز می گردد، تورم به همراه سوزش یا درد رخ می دهد. این شرایط بین زنان شایعتر است. رنگ آبی یا رنگ پریدگی انگشتان پیش از تورم می تواند نشانگری از بیماری رینود باشد.
ورزش
طی انجام ورزش دست ها ممکن است متورم شوند زیرا رگ های خونی در بدن شما به افزایش تقاضا برای انرژی در ماهیچه ها واکنش نشان می دهند. زمانی که ورزش می کنید، بدن گرما تولید می کند. دستگاه عروقی اجازه می دهد مایع بیشتری وارد انگشتان دست و پا شود تا از این طریق دمای بدن کاهش یابد.
مشکلات کلیه
اگر کلیه ها در دفع مایعات اضافه موفق نباشند، بدن آن را در خود نگه می دارد که می تواند به تورم منجر شود. این شرام که به نام «ادیما» (Edema) شناخته می شود می تواند هر بخش از بدن را تحت تاثیر قرار دهد، اما بیشتر در دست ها و پاها دیده می شود. همچنین، کلیه ها به تنظیم الکترولیت ها در بدن کمک می کنند، از این رو، هر گونه بیماری یا مشکل در آنها می تواند بر این روند تاثیرگذار باشد. پرفشاری خون و دیابت از جمله شرایطی هستند که می توانند موجب مشکلات کلیوی شوند.
داروها
مصرف برخی داروها می تواند موجب تورم در دست ها شود که از آن جمله می توان به داروهای فشار خون بالا، داروهای دیابت، استروئیدها، و داروهای ضد باردرای اشاره کرد.