به گزارش ایرنا، روند واکسیناسیون علیه کرونا در مازندران این روزها بر خلاف هفتههای گذشته که سردرگمی متقاضیان واکسن در استان مشاهده میشد، با وارد شدن محمولههای جدید شتاب بیشتری گرفته و دسترسی به واکسن برای اقشار مختلف جامعه بهتر از گذشته شده است. اما همچنان گروهی از متقاضیان به دلیل محدودیتهای سنی نمیتوانند به واکسن دسترسی داشته باشند و همین موضوع نیز گاه و بیگاه در برخی مراکز تجمیعی واکسیناسیون مازندران منجر به ایجاد اعتراض از سوی برخی شهروندان میشود.
هفته گذشته پس از مدتی کمبود واکسن در استان و انتظار چند هفتهای افرادی که در اولویت دریافت واکسن قرار گرفته بودند یا نوبت دریافت دُز دوم واکسن آنها فرا رسیده بود، ۳۳۳ هزار دُز واکسن وارد مازندران شد تا درهای مراکز واکسیناسیون پس از مدتی بسته بودن باز و چرخه واکسیناسیون در این استان یک بار دیگر فعال شود.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مازندران از پیشتازی این استان در واکسیناسیون علیه کرونا بین همه استانها خبر میدهند و میگویند در حالی که میانگین کشوری تزریق واکسن برای گروه بالای ۱۸ سال در کشور کمتر از ۳۰ درصد است، در مازندران تا کنون ۴۶ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال دستکم یک دُز واکسن را دریافت کردند.
مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا از مراکز تجمیعی واکسیناسیون در مرکز مازندران و همچنین پیگیری از روند تزریق واکسن در سایر شهرهای استان نشان میدهد که سرعت واکسیناسیون در استان افزایش یافته است. بیشتر شدن رفتوآمد متقاضیان از گروههای سنی مختلف به مراکز تجمیعی واکسیناسیون ساری این افزایش سرعت را نشان میدهد.
کاهش محدودیتهای دریافت واکسن
صبح روز دوشنبه ۲۲ شهریور محوطه مرکز واکسیناسیون دانشکده فنی امام محمدباقر(ع) ساری وضعیتی فعال و روان از واکسیناسیون را نشان میدهد. یکی از سالنهای دانشگاه برای انجام واکسیناسیون همگانی آماده شده و محوطه مقابل آن نیز محل انتظار شهروندان برای رسیدن نوبت آنهاست. حدود ۵۰ نفر پس از دریافت برگه نوبتدهی منتظر هستند تا شمارههای آنها اعلام شود. چند بنر و اطلاعیه نیز روی دیوار نصب شده که شرایط دریافت واکسن در آنها نوشته شده است. در یکی از آنها تأکید شده که «با هدف تسریع واکسیناسیون از یکم شهریور تزریق واکسن در این مرکز فقط با اخذ نوبت از طریق پزشک خانواده انجام میشود. خواهشمند است برای تزریق واکسن نوبت اول یا دوم خود فقط پس از هماهنگی و تماس با پزشک خانواده و دریافت پیامک به مرکز مراجعه فرمایید.»
روی بنر دیگری هم نوشته شده: «نوبتگیری برای واکسیناسیون علیه کرونا فقط در سامانه salamat.gov انجام میشود. واکسیناسیون افراد واجد شرایط سن بالای ۶۰ سال بدون نوبتگیری از طریق سامانه فوق معذوریم.» برگههایی هم روی دیوار و پنجرهها نصب شده که ویژه دانشجویان است و راهنمایی میکند که با ارائه کارت دانشجویی و فرم انتخاب واحد میتوانند واکسن دریافت کنند.
اما مشاهدات میدانی نشان میدهد که دریافت واکسن در این مرکز سادهتر از قواعد بیان شده در بنرهای نصب شده است. با این که در طرح کارآزمایی بالینی واکسن کنژوگه شرکت کردم و از دریافتکنندگان واکسن بودم، به عنوان یک شهروند برای دریافت واکسن به یکی از متصدیان نوبتدهی مراجعه میکنم:
+میتونم واکسن بزنم؟
-نوبت اول یا دوم؟
+اول
-چند لحظه صبر کن همکارم برگه نوبتدهی بیاره.
+چه واکسنی میزنین؟
-سیونوفارم و برکت برای دُز اول. آسترازنکا هم فقط برای اونایی که دُز اولش رو زده بودن.
برگه نوبت را دریافت میکنم و منتظر میمانم تا نوبت خوانده شود. روال در این مرکز به این شکل است که ۱۰ نوبت با هم اعلام میشوند. شمارهای که به من رسیده ۵۱۴ است. یعنی از صبح تا حوالی ساعت ۱۱ دستکم ۵۱۴ نفر پیش از من برای دریافت واکسن مراجعه کردند و به نوبت وارد سالن میشوند تا واکسن دریافت کنند. به جز افرادی که در نوبت نشستهاند، برخی افراد به ورودی سالن مراجعه و پرسشهایی را مطرح میکنند. برخی از آنها متقاضی دریافت آسترازنکا در نوبت نخست هستند که با پاسخ منفی مواجه میشوند. بعضی هم میخواهند زودتر وارد سالن شوند. بعضیها هم میگویند پیامک فراخوان دریافت کردهاند تا رأس ساعت مشخصی در مرکز باشند و به همین دلیل نباید در نوبت بمانند. شنیدن عنوان پیامک فراخوان بهانه میشود که یک بار دیگر به متصدی نوبتدهی مراجعه کنم:
+الان دیگه نیازی نیست توی سامانه ثبتنام کنیم؟
-واکسن هست. البته فقط برای افرادی که تا سال ۱۳۶۰ به دنیا اومده باشن.
+خب من الان چی کار کنم؟
-کارت دانشجویی نداری؟
+دیگه الان بچههای دهه ۷۰ هم دوران دانشجوییشون تموم شده! نوبت رسیده به دهه ۸۰.
-به هر حال فعلا نمیتونین بزنین. دستورالعمله. یکی دو هفته صبر کنین احتمالا نوبت شما هم میشه. یا به درمانگاهی که پزشک خانوادهات اونجاست مراجعه کن. شاید بتونی پیدا کنی.
تعداد افرادی که متولد دهه ۶۰ هستند و نمیتوانند واکسن دریافت کنند کم نیست. یکی از این افراد میگوید: «این هم شانس دهه شصتیهاست. هر چی به ما میرسه کم میاد. متولدین دهه ۷۰ و ۸۰ با کارت دانشجویی واکسن میزنن، بعد ما هنوز باید منتظر بمونیم.»
البته این چالش را متولدین دهه ۷۰ و ۸۰ که دانشجو نیستند هم دارند و صرفا محدود به دهه شصتیها نیست. با وجود این که برخی از متقاضیان دریافت واکسن به دلیل محدودیت سنی ناراضی از مرکز خارج میشوند، اما روند اجرای واکسیناسیون عادی و مناسب است. عمده شهروندان نیز از سرعت واکسیناسیون راضی هستند. از زمان دریافت نوبت تا لحظهای که شماره برای ورود به سالن خوانده شد حدود ۲۰ دقیقه طول کشید. پس از ورود به سالن کارت ملی را برای بررسی سال تولد تحویل میدهم و طبق پیشبینی با پاسخ منفی مواجه میشوم. خانم جوانی که همین شرایط را دارد از این محدودیت انتقاد میکند و میگوید: «برای شما چه فرقی داره که کی واکسن میزنه؟ گروه سنی پرخطر که واکسن دریافت کرده. حالا دیگه چه فرقی بین متولدین دهه ۵۰ و ۶۰ وجود داره؟ هر کی بخواد بزنه خودش میاد. ما که متقاضی هستیم و میایم چرا نباید واکسن دریافت کنیم؟ فرق ما با اونهایی که توی روستاها بدون محدودیت دارن واکسن میزنن چیه؟»
دریافت واکسن با روابط
این ادعای مطرح شده چندان غیرواقعی هم نیست. عدهای بدون این که در اولویتهای قانونی دریافت واکسن باشند با معرفی اطرافیان و آشنایان خود میتوانند در مراکز مختلف واکسن دریافت کنند. انتشار تصویر کارت واکسن یا لحظه تزریق واکسن در فضای مجازی توسط این افراد نیز انتظارها را از روند واکسیناسیون بالا برده و بسیاری از اقشار جامعه که هنوز نتوانستند واکسن دریافت کنند خود را با توجه به تزریق واکسن به این افراد محق میدانند.
واکسیناسیون در مدرسه شهید مالجو نیز شرایط مشابهی دارد. اما فعالیت مرکز تجمیعی واکسیناسیون مصلای ساری ساعت ۱۲ ظهر متوقف شده است. تعداد کمی از شهروندان مقابل در ایستادهاند و منتظرند تا در باز شود. پس از چندین بار در زدن بالاخره یکی در را باز میکند و میگوید:
-واکسن تموم شد. نداریم. فردا صبح بیاین.
شهروند۱: خب روی در بنویسین واکسن تموم شد که مردم اینجا جمع نشن.
شهروند۲: برکت هم میزنین؟
-بله. برکت و سینوفارم. آسترازنکا هم برای اونایی که دُز اولش رو زدن و برای دانشجوها.
روند واکسیناسیون در مدرسه مرحوم بصیری بلوار خزر که یکی دیگر از مراکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا در مرکز مازندران است نیز آرام و بدون حاشیه است. میزان مراجعه به این مرکز کمتر از دانشکده امام محمدباقر(ع) است. حیاط خلوت است و افراد پس از مراجعه بلافاصله میتوانند برای دریافت واکسن اقدام کنند. البته تا چند روز پیش این مرکز هم معمولا ساعات شلوغ و کمواکسنی داشت. اما افزایش واکسنهای توزیع شده بین استانها باعث شده که جو آرامی در این مرکز واکسیناسیون حاکم باشد.
در محوطه این مرکز نیز بنرها و اطلاعیههای مشابه وجود دارد. البته روی اطلاعیههای کاغذی عنوان شده که متولدین ۱۳۵۸ و قبل از آن میتوانند برای دریافت واکسن مراجعه کنند. اما متصدی نوبتدهی میگوید تا متولدین سال ۱۳۶۰ پذیرش میشوند. نوع واکسن هم سینوفارم و برکت برای نوبت اول و آسترازنکا برای افرادی که دُز اول این واکسن را دریافت کردند است.
در گفتوگو با یکی از کارکنان مرکز چگونگی دسترسی به واکسن برای فردی که اکنون دانشجو نیست و متولد بعد از سال ۶۰ باشد را جویا میشوم:
«اگه توی روستاها کسی رو میشناسین میتونین اونجا واکسن بزنین. معمولا توی روستاها شرایط برای واکسن زدن راحتتره. یا این که از مرکز بهداشت یا پزشک خانواده نامه داشته باشین. البته بعضی از درمانگاههای داخل شهر هم ممکنه واکسن داشته باشن. ولی اینجا نمیتونیم پذیرش کنیم. دستورالعمله. برای متولدین ۶۰ و قبلش مشکلی نداریم.»
البته بررسیهای میدانی نشان میدهد در برخی مناطق غیرشهری استان و مراکز تجمیعی شرایط دسترسی به واکسن مانند مراکز تجمیعی شهری مطلوب نیست. ساکنان مناطق شرقی شهرستان نوشهر که دهها روستا را در برمیگیرد این روزها با وجود افزایش تعداد واکسن، دسترسی آسانی به واکسنهای کرونا ندارند. برخی اهالی روستاهای این منطقه میگویند مرکز بهداشت روستای ونوش و صلاحالدینکلا به عنوان مراکز اصلی مراجعه مردم روستاهای این منطقه برای دریافت واکسن کرونا با کمبود واکسن مواجه هستند و بسیاری از مردم هنوز در این منطقه سرگردان هستند. مگر این که به مرکز تجمیعی واکسن در شهر نوشهر بروند.
با نزدیک شدن آغاز سال تحصیلی بر تعداد دانشجویانی که برای دریافت واکسن به مراکز تجمیعی مراجعه میکنند افزوده میشود. تا عصر دیروز بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ دانشجو در مازندران واکسن دریافت کردند. تعداد دُزهای تزریق شده واکسن در مازندران نیز به مرز یک میلیون و ۹۰۰ هزار دُز رسیده است.
در مجموع بررسی شرایط موجود نشان میدهد که روند واکسیناسیون در مازندران طی یک هفته اخیر مطلوبتر از گذشته شده و ایمنی کرونایی در این استان که تا چند هفته پیش شرایط فوقبحرانی کرونایی را تجربه میکرد و از ۲۲ مرداد در سراشیبی آمارهای کرونایی قرار گرفت، در حال افزایش است.
بر اساس آخرین نقشه کرونایی اعلام شده توسط سامانه ماسک، رنگ قرمز کرونایی با خارج شدن رامسر از وضعیت قرمز به طور کامل از مازندران خارج شده و اکنون هفت شهرستان مازندران در وضعیت زرد و ۱۵ شهرستان در وضعیت نارنجی قرار دارند.
گلوگاه، میاندورود، سوادکوه شمالی، سیمرغ، فریدونکنار، عباسآباد و کلاردشت شهرستانهایی هستند که در وضعیت زرد کرونایی قرار گرفتهاند و بهشهر، نکا، ساری، قائمشهر، جویبار، سوادکوه، آمل، بابل، بابلسر، محمودآباد، نور، نوشهر، چالوس، تنکابن و رامسر اکنون در وضعیت نارنجی کرونا قرار دارند.