خبرگزاری مهر؛ گروه استانها – رؤیا رجبی: اینجا دزفول است؛ خیابانها، بازار و مراکز تجاری به شدت شلوغ و بوستانها با وجود خاموشی، جای سوزن انداختن نیست و باغ ویلاها در هر شبانهروز میزبان دورهمیهای کوچک و بزرگ هستند.
آرامستانهای شهرستان روزانه مملو از افرادی است که عزیز خود را به دلایل مختلف از جمله کرونا از دست دادهاند و حال برای همان عزیزی که شاید به دلیل حضور در تجمع به کرونا مبتلا و فوت کرده است، تجمع میکنند و در این تجمع نیز عدهای دیگر مبتلا میشوند و باز هم فوتیهای دیگری به بار میآید و به قول معروف این رشته سر دراز دارد.
این در حال است که قبل از فرارسیدن ایام محرم نیز مجالس عروسی در تالارها و باغ ویلاها با چنان شدت و رونقی برگزار میشد که گویی اگر کسی اقدام به برگزاری جشن عروسی خود تا قبل از این ایام نمیکرد از قافله عقب میماند.
این روزها مردم دزفول همچون سایر هموطنان، بیتوجه به وجود ویروسی که هرچند با چشم دیده نمیشود اما از یک غول بی شاخ و دم ترسناکتر است به زندگی خود ادامه میدهند و عادی انگاری چنان در جامعه رخنه کرده که گویی کرونا یک دروغ و خیالبافی بیش نیست؛ انگار نه انگار که روزانه چراغِ زندگی ۵۰۰ هموطن خاموش و سردخانهها دیگر جایی برای نگهداری آنها ندارند.
مسئولان شهرستان نیز گویی هم پا و هم قدم با مردم در مسیر نقض پروتکلهای بهداشتی حرکت کرده و با شعار رعایت پروتکلها که صرفاً در زدن یک ماسک خلاصه میشود بر برگزاری برنامهها، همایشها و جلسات متعدد، پرجمعیت و بعضاً بی خروجی خود اصرار دارند و در زمینه مدیریت کرونا نیز دیگر هیچ خبری از آن اقتدار و جدیت اوایل شیوع نیست، گویی آنها نیز اسیر عادی انگاری شدهاند و اکنون نتیجه این امر، تکمیل ظرفیت تمام بخشهای کرونایی بیمارستان بزرگ دزفول و نبود تخت خالی برای بیماران بد حال بسیار زیادی شده است.
از سویی مدت زیادی است که واکسیناسیون کرونا آغاز شده و سن واکسن در خوزستان کاهش یافته و همواره بر گروههای شغلی و افرادی که مشمول واکسن میشوند نیز افزوده میشود.
مسئولان دزفول نیز این روزها از آمار بالای واکسیناسیون خبر میدهند تا جایی که به گفته رئیس مرکز بهداشت دزفول، دانشگاه علوم پزشکی این شهرستان در زمینه آمار بالای واکسیناسیون، دومین دانشگاه کشور است.
در این راستا اما همین مراکز واکسیناسیون در دزفول به یکی از کانونهای اصلی شیوع کرونا در شهرستان تبدیل شدهاند و با یک نگاه سطحی به مراکز واکسیناسیون، خیل عظیم افرادی به چشم میخورد که بدون رعایت فاصلهگذاری در تلاش برای تزریق هرچه سریعتر واکسن خود هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول میگوید که علت این ازدحام افرادی هستند که بدون ثبتنام در سامانه و یا بر اساس برخی شایعات مبنی بر پایان محدودیت سنی واکسیناسیون در این مراکز حضور مییابند و بر بارِ این شلوغیهای خطرناک اضافه میکنند.
بلاتکلیفی در صفهای واکسن در دزفول موجب اعتراض شهروندان شده است؛ آنها میگویند که مدت زیادی است که با هر بار ورود به سامانه برای ثبتنام با تکمیل ظرفیت مواجه میشوند و یا با وجود گذشت چندین روز از ثبتنام، پیامکی برای اعلام زمان و مکان تزریق واکسن دریافت نکردهاند.
این شهروندان همچنین میگویند که اطلاعرسانی در زمینه اعلام مراکز تزریق کننده دُز اول، دُز دوم و یا هر دو دُز ضعیف است و از سویی در مراکز نیز تمهیداتی برای پاسخگویی به مراجعان و ایجاد نظم و… به چشم نمیخورد.
هرچند بدون شک بینظمی در صفهای واکسیناسیون در دزفول ناشی از برنامهریزی نادرست و مدیریت ضعیف متولیان است اما لازم است حال که تدبیری برای رفع مشکل اندیشیده نشده، مردم خودشان رعایت کنند تا مبادا به جای چشیدن طعم شیرین تزریق واکسن در شرایط وخیم فعلی در همین صفها به کرونا مبتلا شوند.
یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید که با وجود پیگیریهای دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت دزفول برای افزایش تعداد مراکز واکسیناسیون به منظور کاهش ازدحام در مراکز فعلی، برخی ادارات و سازمانهای شهرستان برای راهاندازی مراکز واکسیناسیون در اماکن تحت امر خود، همکاری و مشارکت نمیکنند.
با این حال روز گذشته جرقه امیدی زده شد و اداره ورزش و جوانان دزفول برای در اختیار قرار دادن اماکن ورزشی به امر واکسیناسیون اعلام آمادگی کرد.
«خادم علی تهذیبی» رئیس اداره ورزش و جوانان دزفول میگوید: نامهای را به فرماندار ویژه دزفول ارسال و آمادگی کامل خود را برای تخصیص موقت اماکن ورزشی در روستاها، شهرهای اقماری و شهر دزفول به امر ملی واکسیناسیون اعلام کردیم.
وی میافزاید: پیگیریهای لازم انجام شده تا ورزشکاران و جوانان تحصیل کرده و توانمند نیز در قالب نیروی داوطلب در این امر مشارکت کنند.
با وجود استقبال بالای مردم دزفول از واکسیناسیون اما رئیس دانشگاه علوم پزشکی دزفول در هفتههای گذشته اعلام کرد که این استقبال در شهرهای اقماری و مناطق روستایی و حاشیهای دزفول به طرز نگرانکنندهای پایین است که میطلبد متولیان اقدامات اساسی و فوری را در راستای فرهنگسازی و تشویق مردم این مناطق برای تزریق واکسن در دستور کار قرار دهند.
مثبت شدن ۵۰ درصد تستهای کرونا
رئیس مرکز بهداشت دزفول با بیان اینکه تعداد مراجعه بیماران کرونایی دزفول به مراکز درمانی سه برابر شده است، اظهار میکند: در هفتههای گذشته، تعداد بیماران مراجعهکننده به مراکز درمانی حدود ۱۲۰ نفر بود که اکنون با ورود به پیک پنجم به ۳۵۰ نفر رسیده است.
محمدعلی شفیعی نیا با بیان اینکه روزانه نتیجه حدود ۵۰ درصد از تستهای کرونا در دزفول مثبت است، میافزاید: روند شیوع کرونا افزایشی است و اگر مردم رعایت نکنند با فاجعه مواجه خواهیم شد.
رئیس مرکز بهداشت دزفول در خصوص شلوغی مراکز تجمیعی واکسیناسیون گفت: برخی شایعات مبنی بر پذیرش افراد سنین زیر سال ۱۳۶۲ برای واکسیناسیون در فضای مجازی منتشر شده بود و همین امر باعث مراجعه افراد به مراکز واکسیناسیون شده است.
شفیعی نیا با بیان اینکه اکنون چهار مرکز در دزفول کار واکسیناسیون کرونا را بر عهده دارند، میگوید: برخی مراکز جامع سلامت شهری در نقاط مختلف شهرستان نیز در زمینه واکسیناسیون فعال هستند.
وی با بیان اینکه سهمیه واکسن و ظرفیت نیروهایی که در مراکز واکسیناسیون هستند نیز مشخص است، میافزاید: خدمات بیش از حد توان نیز ارائه میشود و از شهروندان درخواست میشود که برای جلوگیری از هرگونه بینظمی، تجمع و ازدحام طبق مقررات ابتدا ثبتنام و پس از دریافت پیامک به مراکز واکسیناسیون مراجعه کنند.
شفیعی نیا یادآور میشود: ابتدا مرکز شهید رجایی برای تزریق دز دوم واکسن کرونا در دزفول مشخص شده بود ولی به علت بیتوجهی برخی افراد به قوانین اکنون همه مراکز دز دوم واکسن کرونا را تزریق میکنند.
رئیس مرکز بهداشت دزفول با بیان اینکه تاکنون ۱۰۰ هزار دز واکسن کرونا در دزفول تزریق شده که از این تعداد ۸۰ هزار دز اول و ۲۰ هزار دز دوم بودند، عنوان میکند: هیچگونه کمبود واکسن نداریم و دانشگاه علوم پزشکی دزفول در بین دانشگاههای کل کشور در خصوص واکسیناسیون کرونا رتبه دوم را کسب کرده است.
افزایش ۴.۵ برابری فوتیهای کرونا در خوزستان
رئیس مرکز بهداشت خوزستان نیز میگوید: در فاصله ۱۴ روز یعنی از هشتم تا ۲۱ مردادماه موارد بستری در استان خوزستان ۱.۵ برابر و موارد مرگ ۴.۵ برابر افزایش یافته که نشاندهنده رشد شتابان بیماری کرونا در استان خوزستان است.
سید محمد علوی میافزاید: این روزها شاهد افزایش اجتماعات و مسافرتهای درون و برون استان هستیم و مهمتر از آن میزان رعایت پروتکلها از ۷۰ به ۴۵ درصد رسیده است؛ اکنون در مناطق مرکزی شهرها میزان رعایت پروتکلها ۶۰ درصد و در حاشیه شهرها زیر ۱۰ درصد است.
وی با بیان اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی و واکسیناسیون در مهار بیماری بسیار مؤثر هستند، عنوان میکند: در استان خوزستان استقبال خوبی از واکسیناسیون صورت گرفته که امیدواریم این روند ادامه داشته باشد.
علوی بیان میکند: تاکنون ۹۰ درصد افراد بالای ۸۰ سال، ۹۵ درصد افراد بالای ۷۰ سال، ۸۵ تا ۹۰ درصد افراد بالای ۶۰ سال و ۵۰ درصد افراد بالای ۵۰ و ۴۰ سال استان خوزستان تحت پوشش واکسیناسیون قرار گرفتهاند.
غلغله مرگ در سایه بیتوجهیها
به گزارش مهر، یکی از عوامل اصلی بحرانی شدن شرایط کرونایی دزفول، منفعل عمل کردن ستاد مدیریت کرونای این شهرستان در مدت اخیر است به طوری که شهرستان به حال خود رها شده و مسئولان نیز به طور مکرر نسبت به افزایش آمار مبتلایان و بستریها و نزدیک شدن به یک فاجعه هشدار میدهند.
در این راستا نیز میزان باور، درک و همکاری مردم بشدت پایین آمده است و حال متولیان برای کنترل شرایط شهرستان کار سختی در پیش رو دارند و چه بسا زمانی این مهم محقق شود که کار از کار گذشته باشد.
هر چند بیتوجهی مردم به موازین بهداشتی به ویژه از زمانی که واکسیناسیون آغاز شده است به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست چرا که بر اساس اعلام متخصصان و سازمان بهداشت جهانی حتی پس از تزریق دو دُز واکسن، باز هم باید تمام پروتکلها رعایت شود.
کادر درمان در تمامی مراکز درمانی میگویند که تخت آی سی یو و تخت عادی و اورژانس سرپایی که هیچ، حتی راهروها هم جایی برای پذیرش انبوه بیماران پر درد و رنج کرونایی ندارند و بیماران نیازمند آی سی یو مجبور هستند که بدون هیچ امکاناتی روی زمین و چمن یا صندلی ماشین دراز بکشند تا در راهروهای اورژانس تختی خالی و کپسول اکسیژن پیدا شود.
با همه این تفاسیر، تمام بیمارستانهای کشور در حال انفجار هستند و مرگ در آنها غلغله میکند هرچند که بسیاری از مردم نسبت به فاجعهای که در حال رخ دادن است کاملاً بیاطلاع و بیتفاوت هستند.
به گفته متخصصان حوزه سلامت، پیک پنجم کرونا حاصل دورهمی، سفرها، جشن و عروسیها و سرعت کُند واکسیناسیون است.