سوزش رکتوم؛ از دلایل تا درمان‌های خانگی

درمان های خانگی برای سوزش رکتوم می توانند برای بیمارانی که از این شرایط آزاردهنده رنج می برند، تسکین دهنده باشد. رعایت بهداشت، دنبال کردن یک رژیم غذایی درست و سالم، استفاده از آلوئه ورا و کمپرس های سرد و گرم از جمله روش هایی هستند که می توان برای کاهش احساس سوزش در رکتوم مد نظر قرار داد.

سوزش رکتوم؛ از دلایل تا درمان‌های خانگی

به گزارش گروه سلامت عصر ایران به نقل از “ارگانیک فکتس“، رکتوم آخرین بخش از روده بزرگ انسان است که به کانال مقعد منتهی می شود. این آخرین قسمت روده بزرگ است که مدفوع پس از جذب تمام مواد مغذی از آن عبور کرده و برای دفع از مقعد آماده می شود. اندازه رکتوم حدود پنج اینچ (۱۲٫۷ سانتیمتر) است و بخشی کلیدی از قسمت پایین دستگاه گوارش محسوب می شود. رکتوم می تواند گاهی اوقات دچار التهاب و خونریزی شود، به ویژه زمانی که فرد به شقاق مقعد یا هموروئید مبتلا باشد.

دلایل

دلایل مختلفی برای احساس سوزش در رکتوم وجود دارند که از آن جمله می توان به هموروئید، پروکتیت، شرایط غیر بهداشتی، بارداری، سندرم روده تحریک پذیر، و شقاق مقعد اشاره کرد.

هموروئید

هموروئید را می توان دلیل اصلی سوزش رکتوم عنوان کرد. هموروئید زمانی شکل می گیرد که سیاهرگ های موجود در بخش مقعد متورم شده و توده هایی را شکل می دهند که با دیواره های رکتوم در تماس هستند. این مشکل با برخی شرایط ناخوشایند دیگر مانند خونریزی، سوزش، خارش، درد و التهاب همراه است.

پروکتیت

پروکتیت یا التهاب رکتوم یکی از دلایل کلیدی احساس سوزش در این بخش از بدن محسوب می شود.

شرایط غیر بهداشتی

عدم رعایت بهداشت مناسب در اطراف مقعد می تواند در ابتلا به هموروئید و احساس سوزش در رکتوم نقش داشته باشد.

بارداری

طی دوران بارداری، زن ممکن است احساس سوزش در ناحیه رکتوم را تجربه کند که این احساس پس از وضع حمل از بین می رود.

سندرم روده تحریک پذیر

اسهال و یبوست می توانند در ابتلا به هموروئید و همچنین پاکسازی خشن و پرفشار ناحیه مقعد پس از اجابت مزاج نقش داشته باشند که می تواند به احساس سوزش منجر شود.

فشار بیش از حد هنگام اجابت مزاج

اعمال فشار بیش از حد هنگام اجابت مزاج می تواند موجب ملتهب شدن سیاهرگ های مقعد شود و بر همین اساس، به مشکل ناخواسته احساس سوزش در این ناحیه منجر شود.

غذاهای تند و چرب

مصرف بیش از حد غذاهای تند و چرب با احساس سوزش در رکتوم، سوء هاضمه، ناراحتی، اسهال، و استفراغ مرتبط است. مصرف زیاد غذاهای چرب می تواند به یبوست منجر شود که مشکل موجود را هرچه بیشتر وخیم‌تر می سازد.

محصولات حاوی کافئین و شکر

این محصولات، به ویژه زمانی که بیش از حد مصرف می شوند، می توانند موجب احساس سوزش در ناحیه رکتوم شوند.

موارد دیگر

خونریزی از روده بزرگ می تواند به بروز مساله ای جدی‌تر مانند شقاق مقعد یا وجود یک پولیپ اشاره داشته باشد. سرطان روده نیز می تواند دلیل خونریزی باشد. هر گونه خونریزی از بخش مقعد باید مورد توجه قرار گرفته و برای بررسی دقیق شرایط بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.

علائم

از علائم شایع مواردی که می توانند به سوزش رکتوم منجر شوند می توان به اینها اشاره کرد:

هموروئید:

– خونریزی

– سوزش

– خارش

– درد

– التهاب

سندرم روده تحریک پذیر:

– اسهال

– یبوست

– درد شکم

– حالت تهوع

اختلالات معده:

– سوء هاضمه

– ناراحتی

– اسهال

– استفراغ

خبر خوب این است که درمان های بسیاری برای تسکین احساس سوزش در رکتوم وجود دارند که توسط کارشناسان توصیه شده اند و می توانند در موارد نه چندان جدی می توانند فرد را از مراجعه به پزشک بی نیاز سازند. اما در صورت ابتلا به شرایطی مانند هموروئید پیشرفته باید به پزشک مراجعه کنید.

درمان های خانگی

در ادامه با چند درمان خانگی که می توانند به تسکین احساس سوزش در رکتوم کمک کنند، بیشتر آشنا می شویم.

مغز هسته انبه

شما می توانید مغز هسته انبه را خشک کرده و سپس آنها را به پودر تبدیل کنید. بیمارانی که از احساس سوزش در رکتوم رنج می برند باید دو بار در روز دو گرم از این پودر را همراه با عسل مصرف کنند. این یک راه حل ساده برای هموروئید است که صدها سال در کشورهایی مانند هند مورد استفاده قرار گرفته است. انبه دارای ترکیبات ضد التهاب در مغز هسته خود است که پس از پودر شدن می توان از آنها بهره برد.

تخم گشنیز

تخم گشنیز نیز به عنوان درمانی موثر برای هموروئید و نشانه ها و علائم مرتبط با آن در نظر گرفته می شود. شما می توانید مقداری تخم گشنیز را پیش از خواب شبانه در آب خیس کنید و صبح روز بعد این نوشیدنی را مصرف کنید. این درمان برای بهبود شرایط ناراحت کننده ای مانند سوزش و خونریزی از رکتوم می تواند موثر باشد. تخم گشنیز از خواص ضد التهاب، آنتی اکسیدانی، و تسکین دهنده اسپاسم برخوردار است که آن را به گزینه مناسب برای مقابله با هموروئید و سوزش رکتوم تبدیل می کند.

بیبری

بیبری (Bayberry) توانایی خود در کاهش اندازه و شدت هموروئید را نشان داده است، در شرایطی که از خواص ضد التهاب و آثار بی حس کنندگی نیز سود می برد.

موز

مشخص شده است که مصرف ترکیب پوره موز در یک فنجان شیر جوشیده می تواند به کاهش احساس سوزش در رکتوم کمک کند. پتاسیم یکی از مواد مغذی اصلی موجود در موز است که می تواند به عنوان یک رگ گشا عمل کند و به کاهش استرس و فشار در سیاهرگ های اطراف رکتوم کمک کند. همچنین، پتاسیم به عنوان یک قابض عمل می کند که بافت های بدن، از جمله بافتی که به واسطه تحریک رکتوم ملتهب شده است را جمع و تنگ می کند.

افزون بر این، موز دارای فیبر محلول و فیبر نامحلول است که فیبر محلول در آب حل می شود و گوارش را کند می کند، در شرایطی که فیبر نامحلول حرکت مواد در دستگاه گوارش را تسهیل می کند و حجم مدفوع را افزایش می دهد، از این رو، برای افرادی که با یبوست یا دفع مدفوع نامنظم مواجه هستند، مفید است.

کرنبری

کرنبری (Cranberry) به واسطه خواص ضد التهاب خود شناخته شده است. افزون بر درمان هموروئید، از کرنبری می توان برای درمان اختلالات روده ای و معده ای جدی استفاده کرد.

انجیر

استفاده از انجیر یکی از رایج‌ترین درمان های خانگی برای تسکین احساس سوزش در رکتوم است. شما می توانید حداقل چهار انجیر را به مدت یک شب در یک لیوان آب خیس کرده و صبح روز بعد آن را مصرف کنید. بهتر است این انجیرها با معده خالی مصرف شوند.

همچنین، شما می توانید از برگ های انجیر یک جوشانده تهیه کرده و آن را به صورت موضعی روی بخش تحت تاثیر قرار گرفته استفاده کنید.

زمانی که این روش دو روش درونی و بیرونی را استفاده می کنید نتایج سریع‌تر نمایان خواهند شد.

دانه های زیره سبز

زیره سبز به کوچک شدن هموروئید کمک می کند، از این رو، سطح تحریک شده کاهش یافته و احساس سوزش تسکین می یابد.

شما می توانید پودر دانه های زیره سبز را با آب ترکیب کنید تا یک خمیر غلیظ شکل بگیرد. سپس، این خمیر را به آرامی روی مقعد قرار داده تا به کاهش دما و احساس سوزش در این ناحیه کمک کند.

همچنین، مصرف پودر دانه های زیره سبز همراه با آب نیز می تواند به تسکین احساس سوزش کمک کند.

باترمیلک

به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و سرشار از فیبر، پروبیوتیک ها می توانند به تسکین یبوست کمک کنند و به این ترتیب ممکن است در تسکین درد هموروئید نیز نقش داشته باشند. باترمیلک توانایی کاهش دمای بدن و ایجاد اثر خنک کنندگی را دارد. برای رهایی از احساس سوزش در رکتوم باید به طور منظم باترمیلک مصرف کنید.

آبلیمو و آب نعناع

آبلیمو به عنوان یک عامل ضد التهاب عمل می کند که تورم و سوزش را کاهش می دهد، در شرایطی که آب نعناع یک اثر تسکین دهنده و بی حسی طبیعی را ارائه می کند که می تواند به تسکین احساس خارش و سوزش کمک کند.

با ترکیب آبلیمو با آب نعناع و عسل و حداقل سه بار نوشیدن آن می توانید به تسکین ناراحتی رکتومی خود کمک کنید.

کمپرس سرد و گرم

استفاده از کمپرس های سرد و گرم روش خوبی برای مقابله با درد و ناراحتی ناشی از هموروئید است.

همچنین، نشستن در وان آب گرم نیز می تواند اثری مشابه در تسکین احساس سوزش داشته باشد.

استفاده متناوب از کمپرس های سرد و گرم نیز مشابه با روشی است که پس از یک آسیب دیدگی در محل متورم یا ملتهب توصیه می شود. تغییرات دما معمولا به کاهش تورم و همچنین بهبود جریان خون به محل تحت تاثیر قرار گرفته با هدف بهبودی سریع‌تر و ترمیم سلولی کمک می کند.

فندق افسونگر

با کمک پدهای پنبه ای می توانید از فندق افسونگر (Witch Hazel) روی مقعد استفاده کرده تا به کاهش احساس سوزش و دیگر نشانه های مرتبط با هموروئید کمک کند. خواص ضد التهاب و قابض فندق افسونگر می تواند به کاهش احساس سوزش در رکتوم کمک کند.

تربچه

تربچه سرشار از فیبر است که می تواند به تنظیم حرکات روده و ترشح شیره های گوارشی کمک کند. این شرایط می تواند عبور مدفوع و اجابت مزاج را تسهیل کند که از تشدید هرچه بیشتر هموروئید پیشگیری می کند.

شما می توانید تربچه را به صورت رنده شده مصرف کرده یا آب آن را با  افزودن اندکی نمک مصرف کنید.

خمیر این سبزی که از ترکیب با شیر تهیه می شود نیز درمانی مطلوب برای هموروئید است.

تربچه گیاهی است که می تواند جریان خون در ناحیه لگن و رحم را تحریک کند و همچنین به عنوان یک عامل ضد التهاب برای درمان شرایط سلامت مختلف استفاده می شود.

آلوئه ورا

آلوئه ورا به واسطه خواص دارویی خود شناخته شده است. در مورد هموروئید و احساس سوزش در رکتوم، شما می توانید از آلوئه ورا به صورت موضعی برای کاهش احساس سوزش استفاده کنید.

آلوئه ورا از خواص تسکین دهنده و ضد التهاب برخوردار است، از این رو، درمانی رایج برای آفتاب سوختگی و دیگر موارد التهاب است.

سخن پایانی

برای کمک به تسکین علائم مرتبط با سوزش رکتوم از مصرف بیش از حد غذاهای پر ادویه و تند، چای، قهوه و غذاهای سرشار از شکر پرهیز کنید.

بسیاری از درمان های خانگی ارائه شده در بالا می توانند در ترکیب با درمان های پزشکی رایج استفاده شوند، اما ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنید.

error: Content is protected !!