چربی خون بالا در برخی افراد میتواند تهدید کننده سلامت و جان افراد باشد و به همین دلیل باید آزمایشهای دورهای انجام داد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، کلسترول یک ماده بیولوژیکی است که بدن انسان میسازد ومیزان آن در برخی از افراد بیشتر است.
چه چیزی بر کلسترول ما تأثیر میگذارد؟
عامل اصلی رژیم غذایی است، به خصوص خوردن غذاهای چرب، غده تیروئید کم کار و برخی اختلالات نادر کبد و کلیه و چاقی میتوانند باعث افزایش سطح کلسترول شوند.
کلسترول “خوب” چیست؟
کلسترول “خوب” همان چیزی است که ما آن را لیپوپروتئین با چگالی بالا مینامیم که وظیفه آن حفاظت از شریانهاست. این چربیها معمولاً در کلسترولهای گیاهی از جمله آجیل، گردو و روغن زیتون یافت میشود. چربی موجود در ماهی همچنین جزء کلسترول خوب محسوب می شود و حاوی امگا ۳ است که به حفظ سیستم عروقی سالم کمک میکند.
چه موقع باید کلسترول خود را چک کنید؟
چند عامل وجود دارد که میتواند شما را در معرض خطر بیشتری نسبت به سایر افراد در ایجاد کلسترول بالا قرار دهد.
ابتلا به فشار خون بالا، دیابت یا سابقه سکته مغزی.
اضافه وزن یا عوامل تهدید کننده دیگری مانند سیگار کشیدن و سابقه خانوادگی BP (بیماری عروقی) ممکن است میزان کلسترول شما را تحت تاثیر قرار دهد.
فراموش نکنید که افراد میتوانند وزن طبیعی، اما سطح کلسترول بالا داشته باشند، بنابراین حتی اگر اضافه وزن ندارید، ایده خوبی است که برای اطمینان به پزشک مراجعه کنید.
اگر برخی از اعضای خانواده شما قبل از ۵۵ سالگی دچار سکته قلبی و مغزی شدهاند، برای بررسی احتمالی میزان کلسترول به پزشک مراجعه کنید.
آیا برای کاهش میزان کلسترول نیاز به مصرف داروست؟
رژیم غذایی و ورزش میتوانند کلسترول شما را معمولاً ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش دهند، با این وجود، اگر شما یکی از اعضای خانوادههایی هستید که از نظر ژنتیکی کلسترول بالایی دارند، نیازمند درمان هستید.
برای کنترل کلسترول چه کار باید کرد؟
با بررسی رژیم غذایی و سبک زندگی و کاهش مقدار مواد غذایی ناسالم میتوان عوامل تهدید کننده را کاهش داد.
سیگار را متوقف و ورزش منظم را شروع کنید. به نظر میرسد برخی از غذاهای حاوی استرولهای گیاهی و استنولها توانایی کاهش کلسترول را دارند. این موارد را میتوان در محصولاتی از جمله کره گیاهی حاوی مارگارین، ماست و شیر یافت.
با این حال، توصیه نمیشود تا زمانی که آزمایشات بالینی مناسب اثربخشی آن را نشان نداده اند، از این موارد به عنوان راهی برای کاهش خطر بیماری قلبی عروقی استفاده کنید.
تغییر در شیوه زندگی میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند، اما پزشک ممکن است تشخیص دهد که شما نیز برای کاهش سطح کلسترول به دارو احتیاج دارید.
در چنین حالتی، تغییر سبک زندگی به تنهایی برای کاهش کلسترول در سطح ایمن کافی نخواهد بود، بنابراین احتمالاً پزشک شما استاتینهایی را تجویز میکند که آنزیم مسئول ساخت کلسترول در کبد را غیرفعال کند. استاتینها میتوانند عوارض جانبی مانند درد عضله یا خستگی داشته باشند. با این حال، هرگز استفاده از استاتینها را بدون تجویز پزشک متوقف نکنید.