به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران پویا؛ “غلات کامل” غلاتی هستند که از سه بخش سبوس، اندوسپرم و جوانه تشکیل شدهاند.
“سبوس” به پوسته سخت بیرونی غلات گفته میشود که حاوی فیبر، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها است؛ اندوسپرم لایه میانی دانه است و معمولا از کربوهیدرات تشکیل شده و جوانه، لایه داخلی است و حاوی ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و ترکیبات دیگر است.
در دانههای تصفیه شده، جوانه و سبوس را از بین میبرند و تنها اندوسپرم باقی میماند!
در حالیکه تمام متخصصین تغذیه جهان، جوامع را به استفاده از نانهای کامل (غلات کامل) تشویق میکنند، امروزه تمام آردهای مصرفی در نانواییهای کشورمان “آرد تصفیه شده” است و درصد سبوس در این آردها بسیار پایین است؛ در واقع در حال حاضر، نانی که بخش اصلی سفرههای ایرانی را تشکیل میدهد، نان سفید و فاقد ارزش تغذیهای است و غلات کامل جایی در سفرهی ایرانیها ندارد!
در این مطلب به بخشی از اثرات غلات کامل بر بیماریهای مزمن اشاره خواهیم کرد.
“نان کامل” مانع ابتلا به بیماریهای قلبی
یکی از بزرگترین فواید غلات کامل، کاهش دادن خطر ابتلا به “بیماری قلبی” است؛ بررسی مطالعات صورت گرفته در آمریکا مشخص کرد که دریافت تنها ۲۸ گرم از غلات کامل در روز میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا ۲۲ درصد کاهش دهد.
محققان به این نتیجه رسیدند که رژیمهای غذایی برای سلامت قلب باید بیشتر غلات کامل و کمتر دانههای تصفیه شده را شامل شود؛ امروزه بیماریهای قلبی از عمدهترین علل مرگ و میر در ایران هستند!
کاهش خطر سکته مغزی با مصرف نان کامل
بر اساس آخرین آمار، روزانه ۴۰۰ نفر در کشورمان دچار “سکتهی مغزی” میشوند.
برخی ترکیبات موجود در غلات کامل مانند فیبر، ویتامین K و آنتی اکسیدانها میتوانند خطر سکته مغزی را به میزان چشمگیری کاهش دهند؛ مطالعات اخیر ثابت کرده در افرادی که از غلات کامل بیشتر استفاده میکنند، خطر سکته مغزی تا ۱۴ درصد کاهش یافته است.
نان کامل مانع ابتلا به چاقی
مصرف غذاهایی با فیبر بالا، سبب پر شدن حجم معده و جلوگیری از پرخوری میشود؛ بررسی مطالعاتی در بین ۱۲۰ هزار نفر مشخص کرد که مصرف روزانه ۳ وعده غلات کامل یا غلات غنی شده با سبوس، با چربی شکمی کمتر و کاهش وزن ارتباط مستقیم داشته است.
اثر سبوس بر دیابت نوع ۲
امروزه حدود ۱۱ درصد از اعتبارات و بودجههای بهداشتی جوامع، صرف درمان دیابت میشود و حدود ۵۰ درصد از مردم جهان نیز از ابتلای خود به دیابت بیخبرند.
یکی از علل بروز دیابت نوع ۲، افزایش قند خون به علت کاهش حساسیت سلولها نسبت به انسولین است.
منیزیم ماده معدنی موجود در غلات کامل است که به بدن در متابولیسم کربوهیدراتها کمک کرده و باعث افزایش حساسیت سلولها به انسولین میشود؛ مصرف غلات کامل به کاهش سطح قند خون ناشتا و بهبود مقاومت به انسولین کمک میکند.
از سوی دیگر چاقی که یکی از عوامل خطر در بروز دیابت نوع ۲ محسوب میشود، با مصرف سبوس کاهش یافته و از این طریق نیز غلات کامل بر کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ اثر میگذارند.
با توجه به اثرات مفید سبوس بر سلامتی انسان، ضرورت اتحاد وزارت صنعت معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت کشور برای بهبود کیفیت آردهای توزیعی از لحاظ میزان سبوس و کیفیت گندم آن، احساس میشود اما متاسفانه هیچیک از این نهادها گام موثری برای کاهش درصد سبوسگیری و افزایش کیفیت نان مصرفی مردم برنداشتهاند.
انتهای پیام/