به گزارش خبرنگار ایرنا، برخی گزارش ها در طی چند روز اخیر از سفر ایرانی ها به کشور ارمنستان برای تزریق واکس کرونا حکایت دارد. چراکه ارمنستان اعلام کرده است تزریق واکسن کرونا در این کشور حتی برای گردشگران خارجی رایگان است و به همین علت نیز بخشی از مردم کشومان به دلیل کمبود واکسن در ایران کشور ارمنستان را برای واکسیناسیون خود انتخاب کرده اند، آنهم با هزینه های گزاف ۲۰ میلیون تومانی!
طبق گزارش ها هزینه سفر به کشور ارمنستان بصورت هوایی با سایرهزینه ها از جمله ویزا از حدود هشت میلیون تومان ماه گذشته در شرایط فعلی به ۲۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا، اظهارکرد: در کشور ارمنستان تنها دو درصد از مردم واکسن زده اند چراکه در درجه نخست مردم این کشوراعتقادی به زدن واکسن ندارند و دوم آنکه درگیری کرونا در این کشور به دلیل پایین بودن سطح رفت و آمدها ناچیز است.
دکتر مسعود مردانی اضافه کرد: البته به دلیل اینکه پای ایرانیان به این کشور باز شده است به احتمال قریب به یقین اپیدمی کرونا در این کشور رخ خواهد داد.
وی افزود: ما توریسم واکسن به کشورهای مختلف از جمله امارات و ارمنستان را قبول نداریم، معتقدیم مردم ما بایستی با قیمت مناسب تر واکسینه شوند.
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید براینکه، به هیچ وجه تزریق واکسن به شکلی فعلی که در حال حاضر لب مرز ارمنستان اتفاق می افتد مورد پذیرش ایران نیست افزود: چراکه ممکن است بخشی از جمعیتی که به این کشور سفر کرده اند با ازدحام موجود در لب مرز آلوده به ویروس کرونا شوند و این پس با تعداد زیادی از مسافرانی مواجه شویم که دوز اول واکسن را زده اند اما بیمار به ایران بازگشته اند.
به گفته این متخصص بیماری های عفونی هنگامی که افراد دوز اول واکسن را تزریق می کنند تنها با گذشت ۱۵ روز از تزریق دوز دوم واکسینه و ایمن خواهند و تنها با تزریق دوز اول ایمنی ایجاد نمی شود.
مسافران ارمنستان به واکسن های تزریقی توجه کنند
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در خصوص اینکه مراجعین به کشور ارمنستان به چه شکلی به اصالت واکسن استرازنکا عرضه شده در این کشور اطمینان حاصل کنند گفت: البته این کار سختی است اما مردم بایستی حتما واکسن استرانزکا را رویت کنند.
مردانی افزود: مسافران حتما عکس واکسن را برای متخصصان داخل کشور ارسال کنند چراکه این واکسن در حال حاضر در کشورمان موجود است.
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در عین حال تاکید کرد:واکسن آسترازنکا واکسن بسیار معتبری است که تزریق آن بین ۸۰ تا ۸۵ درصد برای فرد ایمنی ایجاد می کند.
دکترمردانی با تاکید با بیان اینکه، مدت ویزای توریستی که برای کشور ارمنستان می دهند تنها برای تزریق یک دوز واکسن است، افزود:اگر واکسن تزریقی سالم باشد، این افراد تنها نیمی از کار واکسیناسیون را انجام داده اند و بعد از بازگشت به ایران مجددا برای تزریق دوز دوم واکسن بایستی به کشور ارمنستان مراجعه کنند و این بسیار هزینه بر و گران خواهد بود.
بخش خصوصی کشور را برای واردات واکسن فعال کنیم
عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن تاکید بر فعال کردن بخش خصوصی کشور برای واردات واکسن بصورت عملیاتی گفت: به جای این همه هزینه برای تزریق واکسن در کشور ثالث می توان همین واکسن استروزنکا که در کشور ارمنستان به مردم تزریق می شود، می توان این واکسن را با ۲۰۰ هزار تومان یا حداکثر ۵۰۰ هزار تومان برای مردم فراهم کرد.
وی در خصوص اینکه چرا با وجود صدور چندین مجوز واردات واکسن برای بخش خصوصی در کشور واکسنی به کشور وارد نشده است نیز اظهارکرد:این بدلیل این است که به بخش خصوصی گفته شده که اگر واکسن وارد کنید باید این واکسن ها را برای توزیع بین مردم به وزارت بهداشت تحویل دهید و آنها نیز از ترس اینکه به سرمایه خود نرسند این کار را نمی کنند.
راهکار رفع مشکلات فعلی در حوزه تزریق واکسن چیست؟
اما عضو کمیته علمی ستاد علمی مقابله با کرونا یکی از راهکارهای رفع مشکلات فعلی و سرعت بخشیدن به واکسیناسیون گروه های مختلف مردمی را آزاد گذاشتن بخش خصوصی همچون سایر کشورهای دنیا برای واردات واکسن عنوان کرد.
دکترمردانی افزود: بایستی بخش خصوصی واکسن را وارد کنند و بین تمام مراکز بهداشتی درمانی دولتی و خصوصی و داروخانه ها و هلال احمر و حتی سازمان انتقال خون و جاهای متعدد پخش کنند.
وی ادامه داد:پس از واردات و پخش واکسن نیز در ابتدا بایستی افراد مسن و گروه های پرخطر و دارای بیماری های زمینه ای و سرطانی در اولویت تزریق باشند و پس از اتمام واکسیناسیون این گروه ها می توان باقی مردم را با هزینه ناچیز آزاد واکسینه کرد.
وی با بیان اینکه، واردات هر دوز واکسن آسترازنکا با دلار ۲۵ هزار تومانی حدود ۷۵ هزار تومان در می آید اگر ۲۵ هزار تومان هم حتی برای سایر هزینه ها اضافه شود و به یکصد هزارتومان به مردم عرضه کنند تصور نمی کنم پرداخت این مبلغ برای حجم بسیاری از مردم کشورمان مسئله باشد.
عضو علمی کمیته ملی مقابله با کرونا ادامه داد:ضمن اینکه برای جلوگیری از ازدحام باید یک سیستم برخط و آنلاین اینترنتی برای نوبت دهی به مردم طراحی شود که هر زمانی که فرد برای تزریق واکسن به مراکز مورد نظر مراجعه کرد بیش از ۵ دقیقه معطل نشود.
وی در خصوص شرایط تولید واکسن از سوی تولید کنندگان داخلی نیز اظهارکرد:همه تولید کنندگان داخلی واکسن در کشورمان از جمله واکسن برکت برای تولید حجم انبوهی از واکسن برای جمعیت کشورمان حداقل نیازمند یکی دو سال زمان هستند.
دکترمردانی تاکید کرد:ما قرار نیست که تنها کشوری باشیم که واکسن خودمان را تنها خودمان استفاده کنیم، بلکه باید هم واکسن وارداتی استفاده کنیم هم از واکسن داخلی حمایت کنیم، جان مردم چیزی نیست که با آن بازی کنیم.
وی در خصوص اینکه، آیا واکسن های ایرانی روند تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را طی کرده اند نیز گفت: هیچیک از واکسن های ایرانی برای تاییده سازمان جهانی بهداشت اقدام نکرده اند و تنها واکسن کوو ایران برکت در سایت سازمان بهداشت جهانی فقط ثبت نام کرده است.
اگر مراقب نکنیم سویه هندی کرونا در کل کشور پخش می شود
دکترمردانی در بخش دیگری در پاسخ به اینکه، آیا در شرایط فعلی کشورمان با سویه جهش یافته هندی مواجه شده است یا خیر نیز اظهارکرد: البته سویه هندی هنوزدر کل کشور پخش نشده است، اما در برخی از استان های جنوبی همچون هرمزگان و سیستان و بلوچستان این نوع ویروس مشاهده شده است و اگر کنترل نشود ممکن است در کل کشور به یک سویه قالب تبدیل شود.
جلیل کوهپایهزاده، رییس دانشگاه علوم پزشکی ایران پیش از این اعلام کرده بود که با توجه به روند افزایشی بیماران در سطح ایران، نشان از آن دارد که “با سویه جهش یافته هندی مواجه هستیم. البته اطلاعات دقیقتر با سکوئنسینگ ویروس مشخص میشود اما به احتمال زیاد علائم فعلی و سرایت بالای ویروس، رفتار نوع جهش یافته کرونا است. “
به گفته وی علل افزایشی شدن روند کرونا در ایران “اول نوع ویروس است؛ میدانیم نوع جهش یافته ماندگاری بالاتری دارد و قدرت پاسخدهی جمعیت نسبت به آن کمتر است و از طرفی بروز این جهش احتمالا در استانهایی رخ داده است که کمتر پروتکلها را رعایت میکنند”.
اما عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در عین حال تاکید کرد: راه های پیشگیری سویه هندی نیز همچون کنترل کرونای معمولی یعنی استفاده از ماسک و عدم حضور در تجمعات و دورهمی ها است.