به گزارش ایرنا، علیرضا رستمی روز دوشنبه در وبینار منطقهای پیشگیری و مبارزه با قاچاق محصولات سلامت محور به میزبانی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، اظهار داشت: از علل اساسی قاچاق دارو و فرآورده های سلامت محور، تفاوت قیمت واقعی و اختصاص یارانه، نیاز کاذب و غیرواقعی ، تجویز داروهای خارج از فهرست توسط پزشکان، عدم ثبت دارو در بیمارستانها، شفاف نبودن پروتکلهای مصرف دارو در بیمارستانها و خروج آن از شبکه رسمی توزیع و مشخص نبودن جامعه هدف مصرف کننده داروهای خاص است.
وی عمده داروهای غیرمجاز را شامل داروی القای سقط جنین، داورهای تحت کنترل و مخدر، داروهای خارج از فهرست و داروهای برند که مشابه داخلی دارند، اعلام کرد و افزود: سال گذشته ۱۵ هزار و ۴۸ فقره پرونده داوری قاچاق در کشور تشکیل شد که ۶۰۳ فقره به داروخانه ها اختصاص داشت.
رییس اداره امور داروخانه ها و شرکت های پخش سازمان غذا و دارو به ارسال یک هزار و ۱۲۵ فقره پرونده به مراجع قضایی اشاره و اظهار داشت: ۶۱۶ هزار و ۷۷۶ قلم دارو و مکملهای دارویی غیرمجاز، ۷۳ هزار و ۶۴۰ قلک داروهای گیاهی، یک هزار و ۷۷ مواد اولیه غیرمجاز و ۱۰۰ هزار و ۷۵۳ قلم محصولات آرایشی و بهداشتی غیرمجاز در سال گذشته کشف و ضبط شد.
رستمی ارزش ریالی کشفیات سازمان غذا و دارو در سال گذشته را ۷۹۲ هزار و ۹۱۸ میلیون ریال اعلام کرد و گفت: این میزان به غیر از کشفیات نیروهای نظامی و انتظامی است.
وی با اشاره به ساماندهی شرکتهای توزیع و پخش دارو در سال گذشته اشاره کرد و افزود: این شرکتها به سامانه تیتک متصل و ۱۹ شرکت که در این ساماندهی شرکت نکرده بودند به تعزیرات حکومتی معرفی شدند.
رییس اداره امور داروخانه ها و شرکت های پخش سازمان غذا و دارو به فعالیت ۶۴ شرکت در زمینه توزیع دارو اشاره کرد و گفت: ۱۱ پرونده خارج از فهرست، هشت پرونده احتکار، ۱۵ پرونده توزیع خارج از شبکه توسط شرکتهای پخش به ثبت رسیده که این تعداد حجم بزرگی از تخلفات دارویی را شامل می شود.
الصاق برچسب اصالت دارو از جمله موارد مهمی بود که رستمی با اشاره به آن داروهای فاقد این برچسب را قاچاق دانست و افزود: الزام شرکتهای تولید کننده دارو به شناسه گذاری از اقدامات مهمی است که رد چهار سال اخیز شیب تندی داشته است.
وی به ثبت ۷۱ قلم داروی گران قیمت با کد ملی بیمار اشاره و اظهار داشت: این مساله در داورخانه های الزامی شده است و واکسن کرونا نیز از جملاه این داروهاست که در سامانه ویژهای تعداد افراد دریافت کننده با کد ملی بصورت روزانه ثبت می شود.
ضعف فرهنگی در زمینه استفاده از محصولات سلامت محور قاچاق
دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز کردستان هم در این نشست اظهار داشت: دستگاههای فرهنگی در سالهالی اخیز اقدامات مناسبی در زمینه فرهنگسازی عدم استفاده از کالای قاچاق نداشته اند که بخشی از این ضعف هم به خود کمیسیون بر می گردد.
علی خداویسی نمونه بارز ضعف در این زمینه را کاهش سن استفاده از مواد بهداشتی و آرایشی به ویژه از نوع قاچاق آن دانست و گفت: کاهش استفاده ازاین محصولات که سلامت افراد را به خطر انداخته است، در بخشی با انجام کارهای فرهنگی تاثیرگذار خواهد بود.
وی با رد برخی خبرها در زمینه قاچاق خیز بودن کردستان، ادامه داد: کردستان تنها محل ورود و خروج کالاهای قاچاق است و اقلام خروجی مربوط به این استان نیست بلکه از دیگر استانها وارد می شود.
دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز کردستان خواستار رصد و کنترل شدیدتر در زمینه مقابله با قاچاق در دیگر استانها شد و افزود: در زمینه اقلام سلامت محور آنچه که واضح است، شاهد افزایش مصرف آن و از سویی ورود اقلام تقلبی هستیم که در استان تاکید ویژه ای بر مقابله با قاچاق انواع کالا به ویژه آنهایی هستیم که با سلامت مردم سرو کار دارد.
سودجویی عامل اصلی قاچاق
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم در این جلسه با اشاره به انجام ۶۴۴ مورد بازرسی از داروخانه ها و شرکتهای پخش استان در سه ماهه نخست امسال گفت: پنج گشت مشترک با دیگر ادارات نیز انجام شد که در این بازرسیها داروی غیرمجاز و قاچاق کشف نشد.
عطاالله حیدری افزود: قاچاق دارو معضلی جهانی است که پس از قاچاق اسلحه در رتبه دوم گردش مالی دنیا قرار دارد و تنها مختص کشور ما نیست.
وی به ثبت سالانه بیش از ۲۰۰ هزار مرگ در دنیا به دلیل استفاده از داروهای قاچاق و تقلبی اشاره کرد و گفت: ۲۵ درصد داروهای قاچاق تقلبی هم هست.
وی، چین، پاکستان و هندوستان را از مبادی اصلی تولید داروی قاچاق اعلام کرد و افزود: داشتن مرزهای مشترک با این کشورها و همجواری با آنها کشورمان را در معرض خطر بیشتری قرار داده است.
سودجویی، تبلیغات گسترده و ناآگاهی از مضرات مصرف داروی قاچاق از جمله مورادی بود که معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کردستان از آن به عنوان عوامل دخیل در قاچاق دارو نام برد و گفت: از سویی تحریمهای شدید علیه کشورمان باعث شده تا استفاده از داروی قاچاق افزایش یابد.
در این جلسه معاونان غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی همدان، ایلام، کرمانشاه و آذربایجان غربی هم به صورت مجازی حضور داشتند.