کاهش پروتکل‌ها علیرغم اوج گیری کرونا/اقبال عمومی حلقه مفقوده است

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – محمد حسین عابدی: محدودیت‌های کرونایی با تعطیلی ادارات و اصناف توسط ستاد ملی مقابله با کرونا آنقدر دیر اجرا شد که بررسی‌ها نشان می‌دهد دست کم در استان سمنان، کمترین اثری بر روی شیوع کرونا نگذاشته و هنوز هم روزانه به صورت میانگین سه الی چهار نفر در استان سمنان به دلیل کرونا جان خود را از دست می‌دهند و بیمارستان‌ها مملو از بیمار است.

دولت خیلی زودتر و درست زمانی که سفرهای نوروزی میلیون‌ها نفر را با اتوبوس، خودرو و قطار از راه استان سمنان روانه مشهد کرد تا آغازی بر پایان امیدواری مردم برای بهبود شرایط در بهار و تابستان ۱۴۰۰ باشد، می‌بایست محدودیت‌ها را اعمال می‌کرد اما صبر کرد تا پاندمی کرونا روزانه ۷۰۰ نفر را به کام مرگ بکشاند تا بالاخره طرح نیم بندی را به اجرا گذاشت که از اول هم مشخص بود چندان اثری ندارد زیرا اقبال و همراهی مردم را ندارد مردمی که مشاهده می‌کنند با وجود تمام صبوری‌ها و مشکلات اقتصادی، مسئولان گامی برایشان بر نمی‌دارند.

جاده یکطرفه کرونا

بارها در همین خبرگزاری مهر استان سمنان عنوان شد که اگر دولت (وقت) و ستاد مقابله با کرونا عملکرد بهتری در زمینه مقابله با این بیماری، محدودیت‌های کرونایی، فاصله گذاری اجتماعی و هوشمند، ترویج فرهنگ خودمراقبتی، فعال کردن دستگاه‌های فرهنگی برای ارتقای سطح دیدگاه مردم، گذاشتن موانع در خیابان‌ها بعد از ۵۶۰ روز شیوع کرونا، شفافیت با مردم و تسریع در واکسیناسیون، ارائه می‌کرد امروز مردم هم همراهی بیشتری را از دل و جان با محدودیت‌ها می‌داشتند.

از آنجا که جاده مقابله با کرونا در کشور و استان سمنان یکطرفه است به نظر نمی‌رسد حتی یک ماه تعطیلی کل استان سمنان هم بتواند جلوی کرونا را بگیرد چرا که از همان روز نخست دولت استراتژی را دنبال کرده که مردم را علت شیوع بیماری کرونا نشان می‌دهد. مردم رعایت کنند، مردم مسافرت نروند، مردم به پارک‌ها نروند، مردم تجمع نکنند و ده‌ها مورد دیگر که فراوان در بین صحبت‌های مسئولان موج می‌زد اما کسی نپرسید که چرا دولت جلوی مسافرت‌ها را نمی‌گیرد، در زمینه واکسن عملکرد کندی دارد و محدودیت‌ها را اعمال نمی‌کند.

کاهش پروتکل‌ها علیرغم اوج گیری کرونا/اقبال عمومی حلقه مفقوده است

علل ناکامی محدودیت‌ها

یک کارشناس جامعه شناس و کنشگر مسائل اجتماعی استان سمنان با بیان اینکه طولانی شدن بیماری، عدم دسترسی به واکسن یا دست کم کند بودن شرایط واکسیناسیون، عدم اجرای تعهدات و وعده‌های مسئولان و شفاف نبودن در زمینه علت آن، دشواری زندگی و دولتی که هیچ کاری برای ارتزاق مردم نمی‌کند و… دست به دست هم داده تا مردم متأسفانه کرونا را پذیرفته و با آن کنار بیایند.

سید محمد رضا میر رحیمی با بیان اینکه طولانی شدن کرونا همان آفتی بود که به عادی انگاری شرایط منتهی شد، افزود: وقتی شما با پاندمی چنین خطرناکی بدون برنامه روبرو می‌شوید، در نتیجه در مقابله با شیوع آن ناکام می‌مانید قطعاً طولانی شدن سیر سردرگمی مردم را خسته می‌کند چرا که تنها مقابله با بیماری نیست بلکه مشکلات اقتصادی، تعطیلی اصناف، کاهش مشتریان، معضلات اقتصادی خانوار، افزایش قیمت‌ها و… نیز در کنار آن هستند و مردم از حالت بی اعتمادی به یک نوع بی تفاوتی گرایش پیدا می‌کنند و این خطرناک است.

آمارهای وحشتناک

طبق جدیدترین آمار رسمی از سوی ستاد مقابله با کرونا، طی ۲۴ ساعت سوم شهریورماه فقط ۵۳۹ مبتلای قطعی به کرونا در استان سمنان شناسایی شدند، این رقم نشان می‌دهد که شرایط در سطح استان مناسب نیست. چهار شهرستان استان سمنان شامل سمنان، دامغان، شاهرود و سرخه در وضعیت قرمز تیره یا همان هشدار وضعیت بحرانی قرار گرفته‌اند که نشان از جدی بودن وضعیت شیوع ویروس کرونا دارد همچنین شهرستان‌های مهدی‌شهر، میامی و آرادان نارنجی کرونایی قرار گرفته‌اند.

نکته قابل توجه اما این است که از ابتدای پیک پنجم دیگر ستاد مقابله با کرونای استان سمنان آمار کلی مرگ و میر و همچنین شیوع بیماری کرونا را اعلام نمی‌کند اما طبق اطلاعات قبل از پیک پنجم و بررسی‌های خبرنگار مهر مشخص شده که از ابتدای شیوع کرونا تاکنون بیش از ۶۰ هزار بیمار کرونایی مثبت فقط از سوی دانشگاه‌های علوم پزشکی سمنان و شاهرود تأیید شده‌اند یعنی کسانی که به بیمارستان‌ها مراجعه کرده‌اند.

اگر بخواهیم کسانی که در خانه خودشان را بستری کرده را حساب کنیم به نظر می‌رسد به رقم ۱۰۰ هزار نفر هم برسیم که یک هفتم جمعیت استان سمنان است حال سوال اصلی اینجا است که آیا از کرونا که از هر هفت نفر یکی را درگیر کرده و از ابتدای شیوع تا امروز بیش از یک هزار و ۲۵۰ نفر را هم در استان سمنان به کام مرگ کشیده، مهم‌تر موضوعی وجود دارد؟ پس چرا علی رغم شیوع بیشتر روز به روز پروتکل‌ها کمتر می‌شود؟

روند واکسیناسیون تسریع شده است

یکی از مسائلی که در مقابله با بیماری کرونا بسیار تأثیر دارد واکسیناسیون است. استاندار سمنان با بیان اینکه تا نخستین روز شهریورماه ۱۴۰۰ بیش از یک سوم مردم استان سمنان واکسن دریافت کردند، به خبرنگار مهر، گفت: ٣٣ درصد از جمعیت بالای ١٨ سال استان با تلاش دانشگاه‌های علوم پزشکی سمنان و شاهرود واکسینه شده‌اند همچنین راه اندازی شش مرکز از جمله مرکز تجمیعی واکسیناسیون «شهید قاسم سلیمانی» به عنوان بزرگترین مرکز واکسیناسیون استان سمنان با همراهی سپاه کمک کرده تا روند سرعت خوبی بگیرد و امیدواریم که بتوانیم در این موضوع اقدامات خوبی صورت دهیم.

نوید دانایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان اما روزهای قبل اظهار نظر جالبی را صورت داد و در حاشیه نشست ستاد کرونا به خبرنگاران گفت: تمام مردم استان در صورت تأمین واکسن تا یک ماه آینده با به کارگیری ظرفیت مراکز واکسیناسیون واکسینه می‌شوند با وجود تمام کاستی‌ها، اکنون یک سوم از جمعیت بالای ۱۸ سال استان سمنان واکسینه شدند.

رضا چمن رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر، سرعت بخشی به روند واکسیناسیون را منوط به تعداد دوز ارسالی وزارت بهداشت و سهمیه تخصیصی به هر دانشگاه دانست و گفت: در شهرستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شاهرود ما توان بیش از سه هزار دوز تزریق در روز را هم داریم.

وعده‌ها مردم را دلزده می‌کند

واکسیناسیون به صورت رسمی در کشور از آبان ۹۹ در کشورمان آغاز شد و تا نیمه تیرماه ماه ۱۴۰۰ در شاهرود و میامی ۱۸ درصد جامعه هدف تحت پوشش و در شهرستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی سمنان تا پنجم تیرماه حدود ۲۰ درصد از مردم واکسن دریافت کردند که البته آمار جدید ارائه شده از سوی دانایی نشان از ارتقای واکسیناسیون تا ۳۳ درصد می‌دهد اما سوال اصلی اینجا است که ۶۶ درصد دیگر مردم استان چطور در یک ماه قرار است واکسینه شوند؟

اگر همه واکسن‌های مورد نیاز استان تأمین شود ما روزانه قادر به واکسینه کردن پنج تا شش هزار نفر و با راه اندازی مراکز جدید نهایتاً هشت هزار نفر هستیم و این در حالی است که دوز دومی‌ها هم وارد بازی شده و آنها هم حجم وسیعی از کار را شامل می‌شوند در نتیجه چطور قرار است به این وعده که در رسانه‌ها نیز بازتاب وسیعی داده شده، عمل شود مشخص نیست. وعده‌ای که از یک ماه آن در واقع سه روز هم گذشته و تنها ۲۷ روز دیگر برای عملی شدنش وقت باقی است.

یکی از عواملی که مردم را نسبت به پروتکل‌ها بی تفاوت کرده، وعده‌های نادرست برخی مسئولان است لذا این روزها به نظر می‌رسد بیش از هر زمان می‌بایست از مسئولان، اعضای ستاد مقابله با کرونا و مسئولان دانشگاه‌های علوم پزشکی سمنان و شاهرود خواست تا در اظهار نظراتشان دقت نظر بیشتری را داشته باشند.

کاهش پروتکل‌ها علیرغم اوج گیری کرونا/اقبال عمومی حلقه مفقوده است

تصمیمات کم فایده

یک پزشک درباره رعایت پروتکل‌ها به خبرنگار مهر، می‌گوید: ما مجموعاً در رابطه با کرونا دو راهکار بیشتر پیش روی خودمان نداریم نخست رعایت پروتکل‌ها و دوم واکسن؛ از سوی دیگر متأسفانه در هیچکدام هم موفق عمل نکردیم که آمار مرگ و میر روزانه چهار، پنج حتی شش نفر در استان سمنان گواه این امر است.

مرضیه امیری بیان کرد: تا زمانی که نام محدودیت‌ها را تعطیلات بگذاریم موفق نخواهیم بود چرا که در زمینه فرهنگ خود مراقبتی و دیگر مراقبتی کار خوبی صورت نگرفته است. وقتی بعد از یک سال و نیم هنوز مردمی هستند که معتقدند کرونا وجود ندارد یا مثلاً می‌توان آن را با آویشن درمان کرد مشخص است که ما در زمینه آگاهی رسانی، فرهنگ سازی و ارتقای نقش مردم در پیشبرد اهداف عالی نظام سلامتمان موفق عمل نکرده‌ایم و این ناکامی در مقوله کرونا به سراغ مان آمده است.

وی افزود: ابتدای شیوع کرونا، یکباره یک عزم جهادی به راه افتاد دولت، همان زمان می‌بایست یک برنامه مدون و اجرایی را برای کاهش و کنترل کرونا و در کنار آن تأمین واکسن ارائه کند چرا این کار صورت نگرفت؟

این پزشک در پاسخ به سوالی که چه باید کرد تا پروتکل‌ها افزایش یابند، تاکید کرد: من معتقدم هیچ کاری نمی‌توان کرد چرا که دولت یکسال و نیم فرصت اقناع مردم را از دست داده و حالا که مردم خسته شده، با کرونا کنار آمده‌اند، آن را جزو زندگی شأن می‌دانند، در کنار آن سفر هم می‌روند و گاهی ماسک هم نمی‌زنند دیگر از دولت کاری بر نمی‌آید و حتی اگر کشور را ۲۱ روز تمام هم تعطیل کند باز هم جاده‌های شمال شلوغ می‌شوند نه منازل!

امیری با بیان اینکه باید پذیرفت برنامه‌ای برای کنترل کرونا با به کار گیری پروتکل‌ها و محدودیت‌های هوشمند و قابل اجرا نداشته‌ایم و از سوی دیگر هم تعلل در واکسن سبب شد تا مردم اعتمادشان را از ستاد مقابله با کرونا سلب شده ببینند، تاکید کرد: مهمترین مانع این است که ما هنوز اقناع عمومی و همراهی مردم را نداریم.

به نظر می‌رسد موضوعی که امیری به آن اشاره می‌کند، مقوله دارای اهمیت نقش مردم در مقابله با کرونا است که باید از سوی ستاد مقابله با کرونا چیده، سیاست گذاری و سپس با اقناع مردم برای اجرا در کف جامعه ابلاغ شود از آنجا که دولت در مقوله کرونا تعلل فراوانی داشت این همراهی مردم را از دست داده و در نتیجه کار برای رعایت پروتکل‌ها دشوار شده است.

کاهش پروتکل‌ها علیرغم اوج گیری کرونا/اقبال عمومی حلقه مفقوده است

چه باید کرد؟

بررسی‌های خبرنگار مهر، نشان می‌دهد که پروتکل‌ها از سوی مردم و کسبه استان سمنان پس از محدودیت‌ها رعایت نمی‌شود و آن چیزی هم که آمار رعایت پروتکل‌ها را بالا برده، صرفاً استفاده از ماسک است که در خیز پنجم کرونا کمی افزایش یافته است. ۲۰ روز پیش جانشین ستاد کرونای استان از کاهش پروتکل‌ها تا ۴۰ درصد بین مردم استان سمنان سخن گفت و تحقیقات هم نشان می‌دهد در واقعیت بین ۴۰ الی ۶۰ درصد پروتکل‌ها رعایت می‌شود.

یک صاحب نظر در مسائل بهداشت و درمان در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه کاهش پروتکل‌ها آسیب‌های وسیعی به جامعه می‌زند، بیان داشت: یکی از موضوعاتی که به کاهش پروتکل‌ها آن هم دقیقاً زمانی که بیشترین میزان رعایت را نیاز داریم، انجامیده این است که مردم آرایش جنگی مقابله با کرونا را نمی‌بینند در واقع شهرهایمان آماده مقابله با کرونا نیست در نتیجه نه روی آموزش و فرهنگ کار کرده‌ایم و نه روی مسائل فیزیکی شهرمان که بتوانیم مردم را راضی نگه داریم.

مینو رنجبر با بیان اینکه نمی‌توان توقع داشت که ستاد مقابله با کرونا از بالا برنامه‌ریزی کند و مردم از پایین آن را اجرا نمایند، گفت: موضوع این است که ستاد مقابله با کرونا در استان‌ها هم تشکیل شده اما عملاً هفته‌ای یک جلسه برگزار می‌شود برخی آمارها که می‌توان آن را از اینترنت هم گرفت رد و بدل می‌شود و تهران نشین ها مصوبات جلسه خود را می‌خوانند تا ۳۱ استان کشور اجرا کنند در حالی که این گونه به جایی نمی‌رسیم.

وی افزود: نمی‌توان برای کل کشور یک نسخه واحد داد چرا که سطح فرهنگی، مشارکت مردم در مسائل اجتماعی، پروتکل‌ها، سواد، درک اجتماعی و… در استان‌های مختلف و حتی شهرستان‌های مختلف متفاوت است لذا با یک نسخه واحد نمی‌توان همه ایران را اداره کرد. ستاد کرونا باید برای هر استان و هر استان برای هر شهرستان یک برنامه جداگانه با توجه به ساختار فرهنگی، روستاها، وسعت، جامعه هدف، سن، پراکندگی، سطح تحصیلات و… ارائه می‌کرد تا در هر بخش ما پروتکل‌ها و محدودیت‌های خود را داشته باشیم که مردم را اقناع کند چرا که اگر همراهی مردم نباشد همه این تصمیمات بی فایده است.

جاده‌های ییلاقی مملو از جمعیت

کارشناسانی که در قالب این گزارش با آنها گفتگو شد و همچنین تعدادی دیگر از پزشکان، داروخانه دارها و صاحب نظران استان سمنان معتقد هستند که دولت می‌توانست یک برنامه همه جانبه مدون از نیازهای هر منطقه و شهرستان، راهکارهای جلب مشارکت‌های مدنی، مشکلات و موانع، مسائل فرهنگی و آموزشی و رسانه‌ها و… را با ذائقه مردم و با چاشنی حمایت‌های مالی از اصناف و مکاسب که در کرونا متضرر شده‌اند، ارائه کند تا اقبال مردم را همراه داشته باشد.

بر خلاف نظر مسئولان استان سمنان شرایط کرونا در استان بد است و روز به روز هم رو به وخامت می‌رود. مشاهده عدم رعایت پروتکل‌ها در هفته‌های اخیر که حتی تعداد زیادی از مسئولان هم در خصوص آن اعلام موضع کرده‌اند، نشان می‌دهد که ما در دو مقوله فرهنگ سازی و همچنین اقناع و اقبال عمومی با مشکلات جدی در استان سمنان روبرو هستیم و برای همین است که وقتی محدودیت‌ها اعمال می‌شود، جاده ییلاقات دامغان، مهدی شهر و جنگل ابر مملو از خودرو خواهند شد.

وقتی مسجد و کتابخانه های ما ماه‌ها تعطیل شدند، وقتی هنوز دولت یک میله ساده آهنی در اتوبوس‌ها نگذاشته که مردم اگر بخواهند هم نتوانند فاصله گذاری را رعایت نکنند، وقتی بعد از یک سال و نیم در خیز پنجم هنوز نتوانسته‌ایم به تاکسی‌های استان سمنان بگوییم که سه مسافر بیشتر سوار نکنند، چرا باید انتظار داشته باشیم مردم روز به روز با ما همراه باشند؟ دولت آیا یک گام برداشت که مردم ده گام برایش بردارند؟ دولت برای حمایت از مکاسب چه کرد که حالا مکاسب آن را تلافی کنند؟ اینها همه سوالاتی هستند که تا در ذهن مردم استان سمنان حل نشوند، پروتکل‌ها و محدودیت‌ها با اقبال عمومی روبرو نخواهند شد.

error: Content is protected !!