۱۰ راهکار ساده برای خلاصی از نفخ شکم

نفخ یکی از مشکلات شایع مردم است. احساس تورم شکم بعد از خوردن حتی مقدار کمی غذا اتفاقی است که بسیاری از ما آن را تجربه کرده ایم. «نفخ» و تورم عارضه فراگیری است که بسیاری از ما از گفتن آن احساس خجالت می کنیم.

 برای خلاصی از این وضعیت دردناک راهکارهای موثری وجود دارد که در بسیاری از مبتلایان نتیجه مثبت می دهد. در ادامه به ۱۰ راهکار ساده اشاره خواهیم کرد.

۱-آب بخورید

حتما با خودتان فکر می کنید خوردن آب در حالی که شکمتان در حال انفجار است چه کار اشتباهی می تواند باشد. اما خوردن چندین لیوان آب در روز به تعادل سدیم در بدن کمک می کند و باعث می شود بدن مایعات را در خود حبس نکند و بیرون دهد.
همچنین آب ضایعات بدن را بیرون می کند و باعث حرکت مواد غذایی داخل دستگاه گوارش می شود و از یبوست جلوگیری می کند.

از خوردن نوشابه و نوشیدنی های کربنات دار دیگر پرهیز کنید. ممکن است تصور کنید حال شما با خوردن آنها بهتر می شود، اما آن ها فقط به دستگاه گوارشتان گاز اضافه می کنند و نفختان را بیشتر می کنند.

در عوض تشنگی خود را با آب رفع کنید. آب یک نوشیدنی طبیعی و کامل است. اگر خواستید طعم آن را بهتر کنید به آن لیمو اضافه کنید.

علاوه بر این بسیاری از میوه ها و سبزی های آبدار باعث حفظ آب بدن می شوند. کیوی، مرکبات، گوجه فرنگی و خیار گزینه های خوبی برای رفع کم آبی بدن هستند.

۲-نمک کمتری مصرف کنید

نمک باعث احتباس آب در بدن می شود، اما شاید کم کردن آن کار سختی باشد، زیرا بیشتر نمک دریافتی از طریق غذاهای آماده و رستورانی وارد بدن می شوند.

سعی کنید بیشتر غذا های تازه و خانگی بخورید و نمک کمی به آن ها بزنید.

خوردن یک بشقاب میوه یا سالاد کار ایده آلی است به شرط آن که سس روی آن ناسالم و پر نمک نباشد. فراموش نکنید که نمک باعث نفخ می شود.

نمی توان میزان نمک غذاهای آماده را از روی طعم آن ها اندازه گرفت. برای اینکه بدانید غذاهای آماده چه مقدار نمک دارند باید برچسب ارزش غذایی آن را مطالعه کنید. یک ساندویچ تن ۱۵ سانتی متری بیش از ۱۰۰۰ میلی گرم سدیم دارد، ولی حدود یک چهارم فنجان بادام زمینی شور تنها ۱۶ میلی گرم سدیم دارد، چیزی حدود یک فنجان ماست میوه ای.

نمکدان را در خانه قایم کنید. سعی کنید طعم غذا را با لیمو، سیر، ریحان، رزماری، گشنیز، جعفری، انواع فلفل یا هر سبزی و ادویه خوشمزه دیگری تامین کنید.

۳-الکل قند نخورید

«الکل قند» یکی از شیرین کننده های کم کالری است که در بستنی ها، شیرینی ها، آبنبات ها و آدامس ها یافت می شود. بدلیل تاثیر کمتر بر گلوکز خون نسبت به دیگر کربوهیدرات ها، تولید کنندگان محصولات غذایی به استفاده از الکل قند روی آورده اند.

اگر چه از این مواد با نام الکل قند یاد می شود اما حاوی الکل نیستند. دلیل چنین نامگذاری آن است که الکل قند ساختار مولکولی هیبریدی بین مولکول قند و مولکول الکل دارد. الکل قند نه قند است و نه الکل؛ بلکه کربوهیدراتی است با ساختار شیمیایی که تاحدودی شبیه شکر و تا حدودی شبیه الکل است. از جمله الکل قند ها می توان به «سوربیتول، «زایلیتول»، «مالتیتول»، «ایزومالت»، «لاکتیتول»، «مانیتول»، «اریترول» و «نشاسته هیدرولیز شده هیدروژنه –HSH» اشاره کرد. این مواد ممکن است در هر محصولی وجود داشته باشند؛ حتی محصولات بدون قند.

محصولات بدون قند کالری کمتری دارند، اما مدتی در معده باقی می مانند تا هضم شوند و این مساله موجب ایجاد گاز می شود.

۴-مراقب لبنیات نفاخ باشید

لبنیات منبع غنی کلسیم و پروتیین و دیگر مواد غذایی ضروری اند. همچنین حاوی لاکتوز –قند طبیعی- هم هستند.

تعداد مبتلایان به بیماری «عدم تحمل لاکتوز» در سراسر دنیا کم نیست و چند ده میلیون نفر را شامل می شود. این افراد آنزیم «لاکتاز» کمی تولید می کنند و نمی توانند لاکتوز را به طور کامل هضم کنند. لاکتوز هضم نشده منجر به بروز نفخ و انقباض شکمی می شود.

بعضی از مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز می توانند شیر و ماست را بدون هیچ مشکلی بخورند، زیرا در فرایند تولید این محصولات مقدار زیادی از لاکتوز شکسته شده است.
اگر نمی توانید لبنیات را هضم کنید با نوشیدن یک چهارم فنجان یا نصف فنجان دو بار در روز شروع کنید و سعی کنید آن را به دو فنجان در روز برسانید. مصرف شیرهای کم لاکتوز یا بدون لاکتوز هم راه حل خوبی است. همچنین می توان در هر وعده مصرف غذای لبنی، از مکمل های لاکتاز بدون نسخه استفاده کرد.
بهتر است مدتی قبل از خوردن شیر آن را از یخچال خارج کنید تا کمی از سرمای آن کاسته شود و هضم آن راحت تر شود.

اگر از خوردن لبنیات پرهیز می کنید یا مقدار کمی از آن می خورید می بایست برای تامین کلسیم مورد نیاز –روزانه ۱۰۰۰ تا ۱۳۰۰ میلی گرم – از روش های دیگری کمک بگیرید.
شیر سویای غنی شده با کلسیم هم جایگزین خوبی است.

۵-غذاهای پر پتاسیم بخورید

این ماده معدنی به کلیه کمک می کند سدیم بیشتری دفع کند. بسیاری از میوه ها و سبزی ها سرشار از پتاسیم هستند، اما برخی ها به منابع پتاسیم شهره هستند؛ مثلا: موز، انبه، طالبی، سیب زمینی، اسفناج، گوجه فرنگی و مغزها. آب پرتقال هم منبع غنی پتاسیم است، اما حواستان باشد آب میوه ها سرشار از قند هستند و کالری بدن را به سرعت بالا می برند.

۶-وعده های غذایی کوچک بخورید

اگر معمولا احساس پری می کنید،بهتر است وعده های غذایی تان را کوچک کنید تا به دستگاه گوارش اجازه دهید غذا را هضم کند.
اگر وعده های کوچک شما را سیر نمی کند و احساس افت انرژی می کنید، برای میان وعده یک اسنک سالم درست کنید. یا دوباره یک وعده کوچک غذا بخورید. البته فاصله زمانی را رعایت کنید. نیمه دوم غذا بهتر است با فاصله زمانی ۲ تا ۳ ساعته میل شود.

۷-آرام گاز بزنید

با سرعت نجوید. با آرامش از غذایتان لذت ببرید. وقتی با سرعت غذا می خورید هوای بیشتری وارد معده می کنید. هرچه هوا بیشتر شود نفخ هم بیشتر می شود.

۸-بینو بخورید

بسیاری از غذاهای سالم و ضد بیماری گاز تولید می کنند؛ مثلا حبوبات، ترب ها و بروکلی. اما نمی توان از این غذاها صرف نظر کرد. پس بهتر است از مکمل بدون نسخه بینو – Beano- استفاده کنید. این مکمل قبل از اینکه باکتری معده شروع به هضم غذا کند و گاز زیادی تولید کند، قند های پیچیده را می شکند و به قند های ساده تبدیل می کند.

۹-ورزش کنید

از روی مبل بلند شوید. کمی تحرک کنید. با مقدار کمی تحرک می توانید گاز را در سیستم گوارش به حرکت در آورید و آن را تخلیه کنید.
پیاده روی، حرکات موزون یا حتی گرگم به هوا با بچه ها گاز را دفع می کند.

۱۰-مراجعه به پزشک را فراموش نکنید

به گزارش «بهپو» به نقل از «اوری دی هلث»، بیشتر نفخ ها مشکل جدی محسوب نمی شوند. اما اگر نفخ یک عارضه مزمن شده باشد باید برای بررسی های بیشتر به پزشک مراجعه کنید. از جمله عارضه هایی که نفخ جزو علایم آن است می توان به بیماری سلیاک، انسداد روده و عدم تحمل گلوتن اشاره کرد.
گلوتن پروتینی است که در گندم، جو و چاودار وجود دارد/ بهداشت نیوز

error: Content is protected !!