عصرایران – ویروس کرونا در بریتانیا و برخی دیگر از کشورها از جمله آفریقای جنوبی و برزیل جهش یافته است و طبق اعلام مراجع بهداشتی و سلامت کشورمان ، مواردی از ویروس جهش یافته به کشور ما نیز وارد شده است و دیر یا زود باید خود را مهیای مقابله با شیوع ویروس جهش یافته کرونا کنیم.
جهش ویروس کرونا در جهت افزایش قدرت “سرایت پذیری” این ویروس است و اگر نسخه قبلی ویروس یک فرد آلوده و ناقل می توانست در یک جمع ۱۰ نفره به طور میانگین ۳ نفر را مبتلا کند در ورژن جدید، ویروس جهش یافته این عدد به ۶ و یا حتی ۷ نفر می رسد. ( طبق اعلام مراجع بهداشتی بریتانیا قدرت سرایت پذیری نوع جهش یافته کرونا ۷۰ درصد بیش از نسخه قبلی است.)
بنابراین ما اکنون با یک ویروس جهش یافته و بسیار سرایت پذیر روبرو هستیم و شرط احتیاط این است که این ویروس را راه یافته و در حال تکثیر در کشورمان بدانیم. البته هنوز از میزان تغییر بیماری زایی ویروس جهش یافته اطلاعات بیشتری در دست نداریم و الگوهای مطالعه شده حاکی است بیماری زایی ویروس تغییر محسوسی نداشته است.
ویروس جهش یافته می تواند منجر به مرگ و میر بسیار بیشتری شود چون تعداد بیشتری از افراد را مبتلا می کند و سطح پاسخگویی نظام درمان را به چالش می کشد و حتی ممکن است با فروپاشی ساختار نظام بهداشت آمار مرگ و میرها به چندین برابر رقم طبیعی و قبلی برسد؛ به همین خاطر باید بسیار مراقب بود و مراقبت ها را افزایش داد تا مواجه با سونامی ابتلا به ویروس و مرگ و میر چند صد نفری و یا حتی چند هزار نفری نشویم.
الگوهای مقابله با ویروس کرونا را با هم مرور می کنیم:
۱- اجتناب از نزدیک شدن به افراد تا فاصله حداقل ۱٫۵ متر
۲- شستشوی مداوم دست و سطوح
۳- اجتناب از تماس دست آلوده به صورت
۴- پرهیز از اجتماع و ورود به مکان های شلوغ و در صورت ضرورت نماندن در اماکن شلوغ بیش از ۱۰ دقیقه
۵- زدن ماسک در محیط های بسته و شلوغ
۶- ایجاد مکانی ایزوله برای سالمندان و بیماران خاص
این الگو در ۱ سال گذشته فرمول مقابله با ویروس کرونا بوده و عقل جمعی بشر می گوید مادامی که سیستم دفاعی بدن افراد با واکسیناسیون ایمن به درجه ای از مقاومت در برابر ابتلا به ویروس نرسیده باشد، تنها راه مقابله موثر با ویروس کرونا همین روشهاست.
اگر در ۱ سال گذشته موارد فوق را رعایت می کردیم حالا با جهش ویروس و افزایش میزان سرایت پذیری آن باید این موارد را بسیار بیشتر از گذشته رعایت کنیم:
۱- فاصله احتیاطی خود با دیگران را به ۲ متر و یا در صورت ممکن حتی بیشتر افزایش دهیم
۲- به شستشوی دست ها و ضدعفونی سطوح آلوده طبق گذشته ادامه دهیم
۳- همچنان مثل گذشته دست آلوده خود را به صورت ( بینی، دهان، چشم) نزنیم.
۴- از اجتماع و شلوغی به شدت پرهیز کنیم و اگر خواسته یا ناخواسته در محیطی شلوغ و متراکم قرار گرفتیم بدانیم که ویروس جهش یافته امکان سرایت پذیری بیشتری دارد و به همین خاطر اگر در گذشته ۱۰ دقیقه خط قرمز حضورمان در چنین اماکنی بوده است در شرایط جدید این محدودیت زمانی را به ۲ تا ۳ دقیقه کاهش دهیم و سعی کنیم بیش از این مدت در محیط های شلوغ نمانیم.
۵- به ماسک زدن در محیط های بسته همچون گذشته ادامه دهیم و اگر امکانش هست هنگام حضور در چنین محیط هایی به جای ۱ ماسک از ۲ ماسک استفاده کنیم تا سپر حفاظتی قوی تری در برابر افزایش قدرت سرایت پذیری ویروس جهش یافته کرونا داشته باشیم.
۶- اگر در گذشته به دلیل امکان سرایت پذیری و خطری که سالمندان و بیماران خاص را تهدید می کرد از رفت و آمد با این عزیزان اجتناب می کردیم و تلاش داشتیم محیطی ایزوله را برای آنها فراهم کنیم با ویروس جهش یافته این ضرورت بسیار بیشتر احساس می شود. بنابراین ملاحظه منع تماس نزدیک با چنین افرادی باید با قوت بسیار بیشتری از گذشته همچنان ادامه یابد.